SP.A wil bedrijven verplichten om te antwoorden op sollicitaties

SP.A-Kamerfractieleider Meryame Kitir dient vandaag een wetsvoorstel in dat bedrijven verplicht om een antwoord te sturen naar mensen die hebben gesolliciteerd voor een job. Het is belangrijk om mensen die werk zoeken te blijven motiveren, zegt Kitir. "Een onzinnig rondje bedrijven pesten", vindt het NSZ (Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen).

Het wetsvoorstel van Kitir wordt straks besproken in de Kamercommissie Sociale Zaken. Het houdt in dat werkgevers verplicht moeten antwoorden op sollicitaties als de jobaanbieding die vooraf publiek kenbaar is gemaakt en als de sollicitant in kwestie beantwoordt aan de gestelde functie-eisen in de vacature. Eerst wilde Kitir een algemene verplichting om een antwoord te sturen, dus ook bij bijvoorbeeld spontane sollicitaties, maar dat paste ze aan na gesprekken met de sociale partners.

"Heel wat mensen die op zoek zijn naar werk, zijn actief en doen hun best. Maar een van hun frustraties is dat ze vaak geen antwoord krijgen. Dat werkt op termijn demotiverend", zegt Kitir. "Het is belangrijk dat een sollicitant weet waarom hij niet aanvaard wordt. Dat helpt om sollicitanten gerichter te laten zoeken naar werk." Bedrijven die de regel niet volgen, zouden een boete riskeren.

Het NSZ heeft het over een "onzinnig rondje bedrijven pesten". "Niet alle bedrijven, en al zeker niet de kleine ondernemingen, hebben altijd de tijd en de mankracht om alle binnenkomende sollicitaties te beantwoorden. Antwoorden op sollicitatiebrieven moet de norm zijn, maar mag geen verplichting vormen."