Strenge stralingsnormen nekten gsm-verkeer in Brussel op 22 maart

De strenge normen voor gsm-masten in Brussel hebben het gsm-verkeer na de aanslagen van 22 maart beïnvloed. Dat hebben toplui van Proximus gezegd in de parlementaire onderzoekscommissie naar die aanslagen.
HOUIN
(archieffoto)

Na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek op 22 maart was het urenlang onmogelijk mobiel te telefoneren, vooral in de omgeving van Brussel. In de hoofdstad zijn de stralingsnormen voor gsm-masten veel strenger dan in Vlaanderen en Wallonië en Proximus ziet hierin een oorzaak van de moeilijkheden met het gsm-verkeer die dag.

"Met de huidige installaties hebben we op 22 maart een meercapaciteit tussen de 20 en de 30 procent in Brussel kunnen creëren", heeft Chief Corporate Affairs van Proximus Dirk Lybaert gezegd in de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen. "Stel dat Brussel dezelfde normen als Vlaanderen en Wallonië zou hebben, dan zouden we meer installaties op de masten kunnen plaatsen om de capaciteit verder te verhogen."

Proximus vraagt daarom de normen voor gsm-masten in Brussel aan te passen. Volgens de operator zou dit een serieuze verbetering voor het netwerk opleveren in crisissituaties.

6 volt per meter

Proximus hekelt de stralingsnorm in Brussel al jaren. Concreet bedraagt die 6 volt per meter. Dat is liefst 50 keer strenger dan de norm die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorschrijft en ook een heel pak strenger dan de norm van 20,6 volt per meter die in Vlaanderen geldt.

Tegelijk geeft Lybaert toe dat capaciteitsproblemen zelfs met soepelere stralingsnormen mogelijk zijn. "Het verhogen van de norm is geen zaligmakende oplossing. Dat geeft geen capaciteitsverhoging met duizend procent, terwijl we op 22 maart wel degelijk een piek van duizend procent hebben gehad."