Suzuki in de fout met brandstofmetingen

Het Japanse autoconcern Suzuki is in de fout gegaan met testen van het brandstofverbruik, net als zijn sectorgenoot Mitsubishi. Dat heeft Suzuki erkend na berichten in de Japanse media.

Naar eigen zeggen heeft het bedrijf onjuiste testmethodes gebruikt om de brandstofefficiëntie van zijn auto's te meten. Het gaat om 2,1 miljoen auto's die in Japan zijn verkocht. Suzuki vindt het echter niet nodig om de verbruikswaarden aan te passen omdat de verschillen binnen een acceptabele bandbreedte vallen.

Op de beurs in Tokio werden de berichten slecht ontvangen. Het aandeel Suzuki ging meer dan 9 procent onderuit. De voorzitter van het autoconcern, Osamu Suzuki, zal later vandaag een verklaring indienen bij de Japanse overheid.

In april raakte bekend dat sectorgenoot Mitsubishi jarenlang op grote schaal gesjoemeld heeft met het testen van het benzineverbruik. De topman van het concern, Tetsuro Aikawa, heeft vandaag aangekondigd dat hij ontslag neemt. Hij legt zijn functie neer op 24 juni.

De Japanse overheid heeft autofabrikanten de opdracht gegeven hun brandstoftesten tegen het licht te houden. Honda, Mazda, Nissan en het moederbedrijf van automerk Subaru lieten  weten dat er met hun brandstoftesten geen problemen zijn.