Tekenen van zwangerschap bij reuzenpanda in Pairi Daiza

Hao Hao, de vrouwelijke reuzenpanda in het dierenpark Pairi Daiza, vertoont de drie symptomen die wijzen op een mogelijke zwangerschap. Dat zegt Pairi Daiza in een persbericht. "Op dit moment kan voorzichtig gesproken worden over een mogelijke, misschien waarschijnlijke komst van een jong", luidt het behoedzaam.

Het dierenpark vermoedt dat de reuzenpanda drachtig is omdat haar urinestalen daarop wijzen. En ook haar gedrag is de laatste tijd sterk veranderd, zegt Pairi Daiza. "Gedurende enkele weken at Hao Hao het dubbele van haar dagelijkse portie aan bamboe. Vervolgens nam haar interesse in eten sterk af en weigerde ze om haar grot te verlaten. Ze slaapt veel en is snel vermoeid. Vorig jaar hebben we hetzelfde meegemaakt. We zijn dus erg voorzichtig gebleven en hebben onze vermoedens voor onszelf gehouden. Deze keer zijn de signalen echter veel duidelijker geworden", zegt verzorgster Tania Stroobant.

De panda zou ook geen aandacht meer hebben voor haar mannelijke verzorgers en ze zou zich vaker afzonderen. "We hebben eveneens opgemerkt dat haar tepels opzwellen, wat erop wijst dat ze zich klaarmaakt om borstvoeding te geven. De resultaten van het wetenschappelijk onderzoek bevestigen nu onze observaties", zegt Pairi Daiza.

Nog veel onzekerheid

Al geeft het wetenschappelijk onderzoek momenteel nog geen uitsluitsel. "De drievoudige wetenschappelijke analyses die we uitvoerden, werden tot nog toe weinig toegepast. De resultaten van deze analyses kunnen dus niet vergeleken worden met voorafgaande cases."

Een echografie kan ook nog niet plaatsvinden, want Hao Hao toont weinig interesse in de training die noodzakelijk is om de echografie te kunnen uitvoeren. "We moeten in dit stadium dus uiterst voorzichtig blijven. Het blijft nog steeds mogelijk dat Hao Hao schijnzwanger is, dat ze het jong verliest of deze resorbeert."

Eerste jong voor Hao Hao

Als de zwangerschap effectief bevestigd wordt, dan zou de nieuwe panda tussen vandaag en het begin van de zomer geboren kunnen worden.

Het zou het eerste jong worden voor Hao Hao. De panda werd in februari kunstmatig geïnsemineerd met sperma van de mannelijke panda Xing Hui. Om niets aan het toeval over te laten, werden toen twee Chinese experts overgevlogen om het team van Paira Daiza bij te staan.