Tientallen doden door modderstromen in Sri Lanka

In het Zuid-Aziatische land Sri Lanka zijn tientallen mensen bedolven door modderstromen na hevige regenval. Meer dan 200 families zijn nog vermist. Het noodweer zou nu ook voorttrekken in de richting van de miljoenenstad Chennai (vroeger Madras) in India.

Al dagenlang wordt Sri Lanka getroffen door hevige regenval. Daarbij zijn al zeker 32 mensen gedood. Nu heeft een enorme modderstroom drie dorpen bedolven in het district Kegalle in het centrale bergland ten oosten van de hoofdstad Colombo.

Het Rode Kruis vreest dat meer dan 200 families bedolven zijn door de modder en het puin. Tot nu toe zijn 13 lichamen gevonden, maar er zijn ook meer dan 150 mensen levend van onder het puin gehaald. Het leger is ter plaatse om gewonden te helpen.

Ook elders in Sri Lanka is zware schade toegebracht. Ongeveer 350.000 mensen zijn op de vlucht voor het water en hebben hun huis moeten verlaten. Vissers wordt aangeraden om niet op zee te gaan.

Het noodweer beweegt zich intussen over zee in de richting van de Indiase deelstaat Tamil Nadu. Onder meer de grote stad Chennai (vroeger bekend als Madras) ligt op het spoor van de storm. Vorig jaar zijn in Tamil Nadu al meer dan 280 mensen gedood bij overstromingen. Die waren toen het gevolg van wat wordt omgeschreven als de hevigste regenval in meer dan een eeuw. Indiase experten wijten dat aan de klimaatwijziging.

India en Sri Lanka werden eind 2004 al getroffen door de hevige tsunami die in het hele gebied van de Indische Oceaan honderdduizenden mensenlevens heeft gekost. Het heeft een decennium geduurd om de schade daarvan te herstellen.