Tientallen varkens sterven in vrachtwagenbrand, A19 urenlang afgesloten

Op de A19 richting Kortrijk heeft een vrachtwagen die varkens vervoerde vuur gevat. De brand raakte snel geblust, maar meerdere dieren zijn wel gestorven. Door het ongeval was de autosnelweg urenlang afgesloten.

Het ongeval gebeurde rond half vijf vanmorgen ter hoogte van Wervik. Wellicht vatte een van de banden van de vrachtwagen vuur door een technisch defect. De chauffeur kon zijn voertuig nog aan de kant zetten en raakte niet gewond.

"Het was een hevige brand, maar de vrachtwagen stond gelukkig wel op de pechstrook. Toch hebben de hulpdiensten de snelweg volledig moeten afsluiten richting Kortrijk omdat alle varkens uit de vrachtwagen moeten worden gehaald", zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum.

In de vrachtwagen zaten in totaal meer dan 200 varkens. De brand woedde in een specifiek compartiment van de vrachtwagen. De dieren die daar zaten, zijn om het leven gekomen. Het gaat vermoedelijk om verschillende tientallen varkens. "Ik zag heel wat varkens dood liggen. Het rook er heel erg naar verbrand vlees", getuigt Sofie Pattyn van Radio 2 West-Vlaanderen.

De snelweg bleef in de richting van Kortrijk afgesloten totdat de takelwerkzaamheden afgrond waren. Dat creëerde heel wat verkeersproblemen en drukte op de omleidingswegen. Pas tegen tien uur 's ochtends was de weg opnieuw open.