Trump en Fox-journaliste Megyn Kelly weer "on speaking terms"

Negen maanden na hun aanvaring - en sindsdien een constante stroom van beledigingen - hebben de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump en Fox-journaliste Megyn Kelly hun veelbesproken strijdbijl begraven. In een exclusief tv-interview sprak Trump zijn waardering uit voor de journaliste. Even sloeg de politicus zelfs een mea culpa, maar meteen gaf ook hij te kennen dat zijn attitude tijdens de campagne hem geen windeieren heeft gelegd.

De ruzie tussen de twee ontstond in augustus vorig jaar, tijdens het eerste Republikeinse debat. Kelly - sterjournaliste van de conservatieve nieuwszender Fox - stelde een kritische vraag over de legendarisch vrouwonvriendelijke uitspraken van Trump. "Denkt u dat dat het temperament is van een man die we zouden moeten verkiezen tot president?"

Trump beantwoordde de vraag eerst ontwijkend, maar reageerde achteraf bij CNN bijzonder giftig. "Dat was geen faire vraag van Kelly, het was een statement", zei hij. En de kritische ingesteldheid van de (vrouwelijke) journaliste was hormonaal ingegeven, zo leek de presidentskandidaat te suggereren: "Er kwam bloed uit haar ogen en uit haar weet ik veel wat". Uit alle hoeken kreeg Trump bakken kritiek over zich heen voor die uitspraak, maar zich verontschuldigen deed hij überhaupt niet. "Wat ik zei, was heel passend. Er was niets verkeerd aan."

Wat volgde was een maandenlange stroom van beledigingen aan het adres van Megyn Kelly. Zo noemde Trump haar een "bimbo" op Twitter. "Zij is ziekelijk en de meest overschatte persoon op tv." De presidentskandidaat riep ook op om de tv-shows van de Fox-journaliste te boycotten.

Een boycot die Trump zelf naleefde. Hij kwam niet meer opdagen tijdens debatten op Fox, wat de zender kijkers kostte. Opvallend, want de conservatieve nieuwszender is meestal een trouwe bondgenoot van de Republikeinse partij. De topman van Fox sprak zijn steun uit voor zijn journaliste, maar deed even later - volgens sommigen - een knieval: Trump kwam weer in de studio's van Fox, maar niet in de programma's gemodereerd door Megyn Kelly.

Aan dat laatste kwam gisteravond na maanden verandering. In een exclusief interview zaten de journaliste en de politicus samen aan tafel, onder vier ogen.

Het gesprek werd vorige maand al opgenomen. Kelly was daarvoor speciaal in het geheim naar de Trump Tower in New York afgezakt, om de plooien glad te strijken met de miljardair. Een handeling die Trump wel kon smaken, zo zei hij in het interview. "Ik heb groot respect voor jou, dat je dit hebt gedaan. Je wandelde de Trump Tower binnen, helemaal geen neutrale plaats. Ik zou dat nooit gedaan hebben, en dat is niet positief voor mij", klinkt het zowaar lovenswaardig uit de mond van Trump.

"Wanneer ik word gekwetst, sla ik hard terug"

In het interview met Trump laat journaliste Kelly verstaan dat de politicus andere mensen pest met zijn uitspraken. "Hoe kan je Amerikaanse ouders aan hun kinderen de boodschap laten meegeven om niet te pesten, als de Republikeinse frontrunner zelf dat soort zaken doet?"

"Ik ga gewoon in de tegenaanval", verklaart Trump zijn gedrag. "Ik antwoord, en ik antwoord vrij hard. Wanneer ik gekwetst word, ga ik achter die mensen aan. En dan probeer ik mezelf te helen."

Of Trump spijt heeft van zaken die de afgelopen negen maand gebeurd zijn? "Absoluut", luidt het antwoord. "Maar ik ga niet zeggen waarover ik spijt heb. Ik had bepaalde dingen anders kunnen aanpakken, andere woorden kunnen gebruiken. Maar alles in aanmerking genomen, denk ik niet dat ik zo succesvol zou geweest zijn, mocht ik mij anders hebben gedragen."

Na het interview begroef Trump via Twitter definitief de strijdbijl.
"Goed gedaan Megyn. En we leven nog allemaal lang en gelukkig."