Trump en Republikeinse partijleiding bereiken akkoord over fondsenwerving

De vermoedelijke Republikeinse genomineerde voor de presidentsverkiezingen Donald Trump en het Republikeinse "partijbureau", de "Republican National Committee" (RNC), hebben een akkoord bereikt over de verdere financiering van de verkiezingscampagne. Individuele donors zullen tot bijna een half miljoen dollar kunnen bijdragen opdat een kandidaat van de partij zou winnen.
AFP or licensors

Het akkoord past in een wijziging in de campagnestrategie die de laatste weken in de steigers stond en waarbij de vastgoedmagnaat meer begint te lonken naar de strijd op 8 november zelf. Hij bekostigde zijn campagne bij de voorverkiezingen grotendeels zelf, maar gaf onlangs de nood aan bijkomend geld toe voor de ultieme strijd met een Democratische kandidaat.

Volgens het door Trump en de NRC samen bekendgemaakte akkoord komen er twee comités voor fondsenwerving. Het eerste is het Trump Make America Great Again Committee, een alliantie tussen beide. Het tweede is het Trump Victory Fund, een gezamenlijk comité van de Trump-campagne, de RNC en elf staten. Die staten moeten het akkoord wel nog bezegelen.

Volgens de RNC zal een individu tot 449.400 dollar kunnen storten aan het tweede comité en 5.400 aan het eerste. In het Democratische kamp was er eerder al een soortgelijk akkoord tussen Hillary Clinton en het Democratische partijbureau, maar de bijdrage is er beperkt tot 356.000 dollar.