Vredesproces in Zuid-Soedan op de lange baan geschoven

Het ziet ernaar uit dat de vredesgesprekken in het Afrikaanse land Zuid-Soedan op de lange baan worden geschoven. De twee hoofdrolspelers - vicepresident Riek Machar en president Salva Kiir - hebben een meningsverschil over het aantal deelstaten. "Het zal tijd kosten om over bepaalde zaken te onderhandelen", laat Machar verstaan in een interview met VRT Nieuws.

Na een burgeroorlog van meer dan twee jaar en 30.000 tot 100.000 doden kwam Riek Machar vorige maand terug naar de hoofdstad Juba om er een eenheidsregering te vormen met president Kiir. Dat gaf eindelijk wat hoop voor Zuid-Soedan, want het land zit door het conflict economisch en humanitair compleet aan de grond.

Maar die hoop is bijzonder precair. De twee protagonisten hebben nu een nieuw meningsverschil, met name over het aantal deelstaten in Zuid-Soedan. Machar spreekt zelfs van een "inbreuk op het vredesakkoord", in een eerste interview sinds hij terug is in het land.

De vicepresident deinst er niet voor terug om het vredesproces op de lange baan te schuiven. "We moeten er alles aan doen opdat de vrede succesvol is, zelfs als het ons tijd zal kosten om over bepaalde zaken te onderhandelen."

Over de oorlogsmisdaden en wreedheden die begaan zijn tijdens de burgeroorlog, voelt Machar zich niet verantwoordelijk. Over de naar schatting 16.000 kindsoldaten die zowel in de regerings- als oppositietroepen zitten, zegt hij het volgende: "ik denk niet dat wij kindsoldaten hebben. Vanaf we kinderen zien, nemen we ze eruit."

"Zuid-Soedan heeft duidelijk nog een lange weg te gaan voor er echt vrede komt", stelt VRT-journalist Stijn Vercruysse ter plaatse vast.