Wereld laat miljoenen hongerige Jemenieten in de steek

Bijna acht miljoen inwoners van Jemen dreigen getroffen te worden door hongersnood, nu het land al bijna twee jaar verscheurd wordt door een burgeroorlog. De Verenigde Naties slaan alarm, want de donaties uit de wereld kennen een "choquerende terugval". Vooral Saudi-Arabië hinkt achterop.

De VN had 1,8 miljard dollar noodhulp gevraagd om de Jemenieten het broodnodige schoon water, voedsel en medische hulp te geven. Slechts 16 procent van die vraag is ingevuld, voornamelijk door de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, de Europese Commissie en Japan. VN-directeur John Ging spreekt van een "dramatische terugval". Vooral de afwezigheid van Saudi-Arabië valt op. Dat land gaf vorig jaar nog 245 miljoen aan noodhulp, dit jaar staat de teller op nul.

Dat terwijl de situatie in Jemen dramatisch wordt. "Ruim tien miljoen Jemenieten hebben dringende medische hulp nodig en bijna acht miljoen mensen staan op één stap verwijderd van hongersnood", aldus VN-topman Ging. Onder hen zijn honderdduizenden kinderen, en de VN kan op dit moment maar een minderheid van hen helpen. "Waar is de menselijkheid in deze rijke wereld? Het antwoord is dat die er voor de Jemenieten op dit moment niet is, en dat is onaanvaardbaar", klinkt het.

In Jemen heerst sinds eind 2014 chaos nadat de Houthi-rebellen de hoofdstad Sanaa hadden ingenomen. Dat resulteerde in een hevige strijd met de door Saudi-Arabië gesteunde regering. Vorige maand trad er een staakt-het-vuren in werking, en sindsdien worden er onder bemiddeling van de VN vredesgesprekken gevoerd.