Zeldzame groene zandbij gespot in Gaasbeek

Vorige week is in het domein van Gaasbeek de uiterst zeldzame groene zandbij gespot. Dat meldt het Agentschap voor Natuur en Bos. De groene zandbij dook vorig jaar ook al op in het nabijgelegen Beersel.

De groene zandbij werd gespot in Gaasbeek tijdens het warme en zonnige weer van vorige week. De bij verzamelt het stuifmeel van de gewone ereprijs, een plant die volop groeit op de droge en zonnige hellingen rond het kasteel van Gaasbeek. Ook een andere specialist van de gewone ereprijs, de ereprijszandbij, was te vinden in Gaasbeek.

Aan de overkant van de straat, in Groenenberg, werden vorige week overigens ook enkele exemplaren opgemerkt van een ander zeldzaam insect: de dwerglangsprietmot (foto onderaan).

De groene zandbij is de laatste 20 jaar nog amper gespot in Vlaanderen. Vorig jaar dook het insect op in het nabijgelegen Beersel. Daar werd het diertje ontdekt tijdens een inventarisatie voor het gemeentelijk bijenproject van Natuurpunt.

Groene zandbij?

De groene zandbij is een solitaire bij van ongeveer 7 mm groot. De soort heeft haar naam te danken aan de groenblauwe glans op het lichaam. Deze glans is echter enkel zichtbaar met de juiste lichtinval of met een goede loep. Voorts is de bijensoort weinig opvallend en spaarzaam behaard. De mannetjes hebben wel een opvallende witte tekening op de kop.

De bijensoort gedijt vooral goed op begroeide hellingen, in bermen, taluds, boomgaarden en bosranden. De aanwezigheid van ereprijs, een plant uit de Weegbreefamilie met blauwpaarse bloemen, is cruciaal voor het overleven van de soort.