"Aspirine volstaat niet om beroertes te voorkomen"

Aspirines volstaan in de overgrote meerderheid van de gevallen niet om beroertes te voorkomen en worden beter vervangen door een volwaardige bloedverdunner. Dat zegt De Belgian Heart Rythm Association (BeHRA), de Belgische vereniging voor cardiologen gespecialiseerd in hartritmestoornissen.

Aspirine wordt vaak gebruikt om beroertes te voorkomen bij risicopatiënten. Het gaat dan voor alle duidelijkheid om primaire preventie, bij patiënten die nog nooit een beroerte hebben gehad.

Aspirine kan daarbij helpen omdat het in lage doseringen een bloedverdunnende werking heeft. BeHRA benadrukt nu dat aspirine enkel aangewezen is bij mensen met een gemiddeld risico op een ischemische beroerte, een stoornis in de doorbloeding door een verstopping van een bloedvat. Bij wie een hoog risico loopt, biedt aspirine volgens de vereniging te weinig bescherming.

BeHRA vestigt de aandacht in het bijzonder op patiënten met voorkamerfibrillatie (VKF), een aandoening die gepaard gaat met een onregelmatige en verhoogde hartslag en de oorzaak is van een op de zes beroertes. VKF treft zowat 150.000 Belgen, voornamelijk ouderen. "VKF-patiënten lopen een sterk verhoogd risico op beroerte en daarom moet aspirine bij hen bijna altijd vervangen worden door een volwaardige bloedverdunner", zegt BeHRA-voorzitter Dr. Yves Vandekerckhove.

De vereniging wil mensen bovendien beter sensibiliseren over VKF, die Vandekerchove een "silent killer" noemt: "Veel mensen weten niet dat ze eraan lijden, waardoor ze ook niet behandeld worden, " klinkt het.

Week van het Hartritme

In het kader van die sensibilisering worden volgende week, tijdens de zevende Week van het Hartritme van 30 mei tot 3 juni, zoals elk jaar gratis hartritmescans uitgevoerd in tachtig ziekenhuizen verspreid over het hele land.

Op donderdag 2 juni kunnen mensen voor het eerst ook terecht voor een gratis test in de shoppingcentra van Wijnegem, Woluwe en Ville2 in Charleroi: "We willen naar de patiënten zelf toegaan om het bereikte publiek nog te vergroten", aldus Vandekerckhove.