"België moet kerncentrales ook na 2025 openhouden"

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) raadt ons land aan om de kerncentrales ook na de voorziene sluitingsdatum van 2025 open te houden. Dat staat in het verslag van het IEA dat is voorgelegd aan minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR).

"Elk land heeft het recht om zelf te beslissen over nucleaire energie, maar het is onze rol om de overheden te wijzen op de gevolgen. Wij denken dat België niet klaar is voor een kernuitstap in 2025". Dat schrijft Fatih Birol, de topman van het Internationaal Energieagentschap (IEA) in een analyse dat vandaag is overhandigd aan minister van Energie Marie-Christine Marghem.

De IEA vindt dat er om stroomtekorten bij een kernuitstap in 2025 te vermijden, er al grote investeringen in andere vormen van elektriciteitsproductie nodig zijn en dat ons land daar nog niet klaar voor is.

In eerste reactie zegt minister Marghem dat ze "zonder taboes" werkt aan een energiepact voor de toekomst, maar voorlopig niet van plan is om de kernuitstap na 2025 uit te stellen.

Als de aanbevelingen van het IEA gevolgd worden, zou dat de tweede keer zijn dat een kernuitstap uitgesteld wordt. Een decennium geleden was de regering-Verhofstadt van plan om de kerncentrales vanaf vorig jaar te sluiten. Dat is door de huidige regering uitgesteld tot 2025 en ook die datum zou dus beter niet het einde van onze kerncentrales betekenen, aldus het IEA.

Probleem is wel dat er bij een groot deel van de publieke opinie en in de buurlanden veel onrust is over de aanhoudende reeks incidenten in onze verouderde kerncentrales in Doel en Tihange. Toch zouden energietekorten zware problemen kunnen betekenen voor onze economie. Om dat tegen 2025 op te vangen, zouden nu al forse investeringen moeten gebeuren in andere vormen van stroomopwekking zoals wind- of zonneënergie.

Ook goede punten in het rapport

Het IEA geeft ons land wel een pluim voor een aantal andere punten in het energiedossier. Zo is de concurrentie toegenomen op de markt voor stroom en gas en is de CO2-uitstoot gedaald. Ook wordt de economie minder energie-intensief.

Er is ook een "excellente infrastructuur voor gas" en de oliereserves van ons land zijn ruim. Wel zou ons land meer rekening moeten houden met een vermindering van de aardgasontginning in Nederland. Daar zijn door de gaswinning in Groningen problemen met de stabiliteit van woningen en de Nederlandse regering wil de productie er fors terugdringen.