"Ik wil soms niet meer leven door die migraine"

Zo'n zeventien procent van de Belgen had het afgelopen jaar last van migraine. Een van hen is drumster en zangeres Isolde Lasoen. Voor de voorstelling van de "Week van de migraine" getuigde Lasoen in "De ochtend" over haar zware migraineaanvallen. "Het is precies een mes dat snijdt of een hamer die naar buiten wil kloppen."
Sven Michiels - Photography

Migraine kan uitermate pijnlijk zijn. Een combinatie met een job als drumster lijkt dan ook onwaarschijnlijk. "Ik moet mijn job wel doen. Ik kan niet zeggen: "ik kom niet optreden". Ik zou moeten stoppen als ik dat zou doen."

"Het voordeel is dat mensen niet zien dat je op het podium migraine hebt." Lasoen verzamelt ook al haar energie voor een optreden. "Raar genoeg lukt dat wel als ik al mijn krachten op dat moment verzamel. Ik heb de indruk dat mijn lichaam dan even alles op scherp zet. Ik vind zelfs dat ik echt goede concerten heb. Maar vanaf het moment dat ik stop, slaat de pijn drie keer zo hard toe."

Per week neemt Lasoen een viertal pijnstillers. "Ik heb zo'n twee aanvallen per maand die echt hard zijn." Een aantal maanden geleden had Lasoen een haast onhoudbare aanval. "Ik was aan het repeteren in Oostende en het ging echt niet. Mijn medemuzikanten zeiden ook dat ik lijkbleek zag. Toen ik naar huis reed, sneden alle lichten van de tegenliggers in mijn hoofd. Ik had zitten wenen en roepen in de auto, in mijn eentje. Mijn vriend heeft me thuis naar boven moeten dragen. Op zo'n moment - dat is gelukkig maar een keer of twee per jaar - hoeft het voor mij niet meer. Ik wil dan niet verder met mijn leven met die migraine."

Als sinds haar twaalfde levensjaar krijgt Lasoen migraineaanvallen. "Ik ben nu 36 jaar. Dat is 24 jaar dat die migraine en die angst daar is. Het voelt zo oneerlijk: de rest staat daar te feesten na een concert maar tante Isolde moet opletten, moet vroeg naar bed en mag niks drinken."

Week van de migraine

Vandaag wordt de "Week van de migraine" voorgesteld. Bij de apotheek kan u vanaf maandag terecht voor een migrainedagboek of een migrainetest. Vier op de tien mensen weten namelijk niet eens dat ze aan migraine lijden.