Amnesty International over staking: "Gevangenen worden wreed behandeld"

De leefomstandigheden in de Belgische gevangenissen zijn een kankergezwel dat voor eens en altijd moet worden weggesneden. Dat zegt Amnesty International. De organisatie noemt de behandeling van de gevangenen tijdens de staking van de cipiers "wreed, onmenselijk en vernederend", en roept op de mensenrechten ook tijdens stakingen te respecteren.

"Wat zich vandaag in de gevangenissen afspeelt, is dramatisch, vooral de situatie van de gedetineerden", zegt Eva Berghmans, beleidsverantwoordelijke van Amnesty International Vlaanderen. "Wij kunnen dit niet langer tolereren. Het gaat om de waardigheid en de fundamentele rechten van mensen. Alle betrokkenen moeten hun verantwoordelijkheid opnemen om het dossier snel uit het slop te halen. De leefomstandigheden in de Belgische gevangenissen zijn een kankergezwel dat voor eens en altijd moet worden weggesneden."

Volgens Amnesty blijven de gevangenen tijdens de stakingen verstoken van hun fundamentele rechten; de toegang tot voedsel, hygiëne en gezondheidszorg. "Hun activiteiten worden ingeperkt, net als de contacten met hun advocaten en de beperkte bezoeken. De gevangenen moeten overigens 24 uur op 24 in hun cel blijven."

De organisatie roept dan ook alle betrokken partijen in een petitie op tot een onderhandelde oplossing op korte, middellange en lange termijn. Daarnaast vraagt Amnesty met aandrang dat de mensenrechten van gevangenen ook tijdens stakingen worden gewaarborgd.