Bayer lanceert overnamebod op Monsanto

De Duitse chemiegroep Bayer wil een overnamebod lanceren op de Amerikaanse tegenhanger Monsanto. Als dat lukt, zou Bayer de grootste producent van zaden en pesticiden worden. De voorbije maanden is er een grote concentratie aan de chemiesector aan de gang.

Hoeveel Bayer wil betalen, is nog niet duidelijk, maar Monsanto heeft een marktwaarde van 42 miljard dollar, maar analisten schatten de totale kostprijs op 47 miljard dollar. Bayer heeft een marktwaarde van 90 miljard dollar, maar toch vinden sommigen het een grote gok voor de Duitse chemiereus. Zij geven de voorkeur aan een fusie tussen beide groepen.

Er is wel een logica voor een overname die Bayer zou doen uitgroeien tot de grootste producent ter wereld van zaden en pesticiden voor de landbouw.

Monsanto is een specialist op dat vlak, maar Bayer ook sinds de overname van CropScience van Aventis in 2002. Die combinatie zou dan ook op verzet van concurrentieoverheden kunnen stuiten, onder meer in de Verenigde Staten. Ook milieugroepen, consumentenorganisaties en landbouwers zullen waarschijnlijk die grote concentratie van patenten en invloed in de landbouw niet graag zien.

Bayer heeft in 2006 al sectorgenoot Schering AG overgenomen voor 16,3 miljard euro. Twee jaar geleden nam Bayer ook de consumentendivisie van MSD over voor ruim 10 miljard dollar. 

Consolidering van de chemie wereldwijd

Hoe Monsanto gaat reageren op het bod is nog niet duidelijk. De raad van bestuur merkt op dat het niet om de overname gevraagd heeft, maar het bod wel zal onderzoeken.

In februari van dit jaar aanvaardde de Zwitserse groep Syngenta een overnamebod van 43 miljard dollar door ChemChina. ChemChina bood toen meer voor Syngenta dan rivaal Monsanto dat daar toen ook wou aan beginnen. De concurrentieoverheid in de Verenigde Staten heeft echter nog geen groen licht gegeven voor die overname.

De grootste deal ooit in de chemiesector vond vorig jaar plaats door de fusie tussen de Amerikaanse giganten Dow Chemical en Du Pont. Die deal had een waarde van 130 miljard dollar.