De Wever vergist zich van vijand - Johanne Montay

Bart De Wever kan het best de opmerkelijke peiling van onder meer VTM Nieuws en Le Soir grondig bestuderen. Niet alleen omdat zijn partij klappen krijgt, maar ook omdat niet langer de PS zijn strategische vijand moet zijn. Wel het extreemlinkse PTB.
labels
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Johanne Montay is chef van de politieke redactie van de RTBf. Zij kijkt voor ons met Franstalige ogen naar de Belgische, Vlaamse, Waalse of Brusselse politiek. Deze bijdrage verschijnt ook op de nieuwssite van de Franstalige omroep.

Bart De Wever zei enkele dagen geleden dat de toestand in de gevangenissen de schuld is van de PS. “Dit is een politieke PS-staking. Een partij die een kwarteeuw aan de macht was.” Maar de N-VA hoeft tegenwoordig niet meer bang te zijn van de PS. De nieuwe “dreiging” is marxistisch: PTB in het Frans, PVDA in het Nederlands.

De laatste peiling van Le Soir-RTL plaatst de extreemlinkse partij op de derde plaats in Wallonië, met plots meer dan 13%, achter de PS en de MR.

Raoul Hedebouw, de woordvoerder van de PVDA, is heel populair in Wallonië. Hij is ook perfect tweetalig. De kiezers die teleurgesteld zijn over de PS kiezen blijkbaar graag voor extreemlinks, zelfs als deze partij zich in het verleden solidair verklaarde met het communistische Noord-Korea. Een land dat een kwalijke reputatie heeft als het gaat over mensenrechten en atoomwapens. De partij heeft de partij dat standpunt nu veranderd.

Unitarisme

De PVDA is de laatste unitaire tweetalige partij. Precies het tegendeel van de Vlaams-nationalistische N-VA. De PVDA is ook heel actief binnen de vakbonden, en weegt zwaarder binnen het ABVV dan de PS. De PVDA geeft veel steun aan stakers, veel meer dan de PS.

Een bekend lid van de N-VA weet dit allemaal zeer goed: Marc Descheemaker, voormalige CEO van de NMBS, zei in december dat één op de twee vakbondsleden linken heeft met de PVDA. De afdeling van het ABVV in Charleroi heeft bij de verkiezingen in 2014 officieel de PVDA gesteund.

Twee extremen

De PVDA is niet de belangrijkste winnaar van deze peiling. Het Vlaams Belang is de tweede. In Vlaanderen haalt het Vlaams Belang nu 13,3 procent, terwijl de N-VA naar 24,2 zakt. De tweede bedreiging voor de nationalisten is dus nu ook Vlaams extreemrechts.

Bart De Wever moet zijn energie niet meer op de PS richten, maar wel op de PVDA in Wallonië en het Vlaams Belang in Vlaanderen. En dat is een heel andere strategie dan de strateeg van de N-VA tot nu toe volgde.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.