Eerste tekenen van herstel merkbaar voor horeca in Brussel

De horecazaken in Brussel lijden twee maanden later nog altijd ernstig onder de gevolgen van de aanslagen van 22 maart. Maar volgens verschillende Brusselse organisaties kan intussen wel een licht herstel worden vastgesteld. "Er is zo goed als overal een toename van de activiteit merkbaar. We hebben het ergste achter ons gelaten", zegt Olivier Willocx, gedelegeerd bestuurder van de Brusselse werkgeversorganisatie Beci.
© ARCO / Therin-Weise - www.belgaimage.be

De trendbreuk werd volgens Beci ingezet tijdens het Hemelvaartweekend. "Men heeft toen van het betere weer gebruik gemaakt om er weer bovenop te komen". Willockx benadrukt dat niet alle zaken na de aanslagen met grote problemen te maken hadden. Bovendien stelt hij ook vast dat een deel van de activiteit zich verplaatst heeft richting Ukkel, Waterloo en Waver, waar de horecasector "boomt".

Ook Philippe Trine van de Brusselse Horecafederatie maakt melding van een, weliswaar zeer bescheiden, herstel. "De sector draait nu op vijftig à zestig procent van de normale omzet, vlak na de aanslagen was dat dertig procent", klinkt het.

"Situatie voor hotels blijft onhoudbaar"

Bij de Brussels Hotels Association (BHA) wordt een gelijkaardige verbetering vastgesteld, al ligt de bezettingsgraad in de Brusselse hotels nog altijd twintig tot dertig procent lager dan normaal, omdat heel wat toeristen Brussel nog altijd vermijden.

"Kort na de aanslagen bedroeg het verlies voor de hotelsector meer dan vijftig procent. Vandaag, twee maanden na de aanslagen, zijn de verliezen dus minder, maar het blijft onhoudbaar", zegt Rodolphe Van Weyenbergh, secretaris-generaal van de BHA. De daling van de bezettingsgraad in de Brusselse hotels is volgens hem vooral merkbaar in de weekends.

Helft minder passagiers op Brussels Airport

De luchthaven Brussels Airport kreeg vorige maand bijna 1,1 miljoen reizigers over de vloer, 46,5 procent minder dan in april vorig jaar, toen het er net meer dan 2 miljoen waren.

De daling heeft alles te maken met de aanslagen van 22 maart in de vertrekhal van de luchthaven. Daardoor konden pas op 3 april opnieuw de eerste passagiersvluchten vertrekken. De luchthaven herbegon met beperkte capaciteit, die gradueel werd opgedreven. Ze draait nu nog altijd niet op volle capaciteit.

"De luchthaven ziet de laatste weken van april een stijgende passagiersbezetting en groei bij het vrachtvervoer. Een kleine maand na de aanslagen herstelt het vertrouwen van passagiers en (vracht)klanten in Brussels Airport", stelt de luchthaven.