Elke dag worden vier scholen aangevallen

Wereldwijd worden er dagelijks vier scholen of ziekenhuizen aangevallen of bezet door gewapende groepen. Dat zegt Unicef, de kinderorganisatie, op basis van een rapport van de Verenigde Naties. "Kinderen worden gedood of verwond op plaatsen waar ze moeten worden beschermd en zich veilig voelen", zegt Unicef.
Licence restricted for use up to June 9th, 2016

De Verenigde Naties en Unicef maken zich al langer zorgen over het toenemend geweld tegen ziekenhuizen en scholen in tal van oorlogen.

"Aanvallen op scholen en ziekenhuizen tijdens conflicten zijn een alarmerende en schandalige trend. Opzettelijke aanvallen op deze faciliteiten en de gezondheid van werknemers en leraren, kunnen beschouwd worden als oorlogsmisdaden," schrijft Unicef, die ook wil dat dit soort misdaden wordt aangepakt door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Tegelijk eist Unicef dat overheden en andere actoren (groepen dus, nvdr) scholen en ziekenhuizen moeten beschermen door de handhaving van de bepalingen van het internationaal humanitair recht, de internationale mensenrechtenbepalingen" en staten moeten ook de "Safe Schools Declaration" ondertekenen, eist Unicef.

1.500 aanvallen op scholen en ziekenhuizen

Het rapport dat onlangs is uitgebracht door VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon maakt melding van niet minder dan 1.500 aanvallen op scholen of ziekenhuizen in 2014.

  • In Afghanistan werden 163 scholen en 38 gezondheidsvoorzieningen aangevallen.
  • In Syrië, werden 60 aanvallen op onderwijsfaciliteiten geregistreerd, evenals 9 gevallen van militair gebruik van scholen en 28 aanvallen op gezondheidsfaciliteiten.
  • In Jemen, werden 92 scholen gebruikt voor militaire doeleinden door de strijdkrachten en gewapende groepen.
  • In Zuid-Soedan, waren er 7 gevallen van aanvallen op scholen en 60 met betrekking tot militair gebruik van scholen.
  • Een totaal van 543 educatieve voorzieningen werd beschadigd of vernietigd in Palestina en 3 aanvallen op Israëlische scholen werden geregistreerd.
  • Volgens de onderwijsautoriteiten werden in het noordoosten van Nigeria 338 scholen vernield en beschadigd tussen 2012 en 2014.

Unicef klaagt ook aan dat de toegang tot levensreddende gezondheidszorg voor burgers dag na dag afneemt en dat het onderwijsniveau en de gezondheid van kinderen lijden onder de praktijken. "Kinderen worden ontvoerd uit hun scholen in gruwelijke omstandigheden in landen als Nigeria en Zuid-Soedan, terwijl anderen worden verkracht of ingelijfd als kindsoldaten", zegt Ashraf Khan, de directeur van de noodprogramma's van Unicef.

Het rapport is voorgesteld door Unicef net voor de eerste humanitaire wereldtop die op 23 en 24 mei plaatsvindt in de Turkse stad Istanbul. De deelnemende landen willen daar maatregelen afspreken om humanitaire noodsituaties aan te pakken.
 

 

Meest gelezen