Erdogan-getrouwe volgt Davutoglu op als premier

In Turkije is minister van Transport Binali Yildirim de enige kandidaat om Ahmet Davutoglu op te volgen als premier en partijleider van regeringspartij AKP. Dat heeft een woordvoerder van de AKP bekendgemaakt.

Binali Yildirim wordt beschouwd als een trouwe bondgenoot van president Recep Tayyip Erdogan. Hij zal officieel tot partijleider worden aangesteld op het partijcongres van de AKP, volgende zondag. De partijleider van de AKP wordt automatisch ook regeringsleider.

Eerder deze maand maakte huidig premier Ahmet Davutoglu bekend dat hij geen kandidaat zou zijn om zichzelf op te volgen als partijleider.

Waarnemers beschouwen de herschikking van de partijleiding en het premierschap als een manoeuvre van president Erdogan om zijn eigen machtspositie verder te versterken.