Even veel Walen werkloos als Vlamingen

De kloof tussen het aantal Walen en Vlamingen dat recht heeft op een werkloosheidsuitkering, is - in absolute aantallen toch - bijna geheel weggewerkt. Het is voor het eerst dat dat het geval is. Aangezien Wallonië een kleinere beroepsbevolking heeft dan Vlaanderen, ligt het percentage werklozen er wel nog steeds hoger.
Nicolas Lambert

De cijfers staan in een overzicht van de eerste drie maanden van dit jaar dat werd vrijgegeven door de RVA. Het aantal werklozen die recht hebben op een uitkering, daalde in het eerste trimester naar gemiddeld 412.661, of 7,3 procent minder dan dezelfde periode van 2015.

Voor Vlaanderen ging het om gemiddeld 171.795 werklozen, voor Wallonië om 171.956 werklozen, en voor Brussel om 68.911 werklozen. Het is voor het eerst dat er in Vlaanderen en Wallonië ongeveer even veel werklozen zijn in absolute cijfers.

In 2007 bijvoorbeeld telde Wallonië meer dan 45.000 werklozen meer dan Vlaanderen: in Vlaanderen waren er 172.381 werklozen met een uitkering, tegen 217.557 in het Waals gewest. In de eerste drie maanden van 2015 was die kloof al verkleind tot 3.600 werklozen.

Het aantal werklozen daalt al geruime tijd sterker in Wallonië en Brussel dan in Vlaanderen. Dat is ook nu in de eerste drie maanden het geval: Vlaanderen kende een daling met 6 procent, Wallonië met 7,7 procent en Brussel met 9,2 procent. Die daling is extra groot in Wallonië en Brussel omdat er meer mensen hun inschakelingsuitkering verliezen. Het recht op die uitkering is sinds begin 2015 verstrengd.