Gesprekken met cipiers zijn afgesprongen

De gesprekken tussen minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en de stakende cipiers zijn opnieuw afgesprongen. Over het waarom willen de vakbonden niets zeggen. Morgen om 16 uur wordt er voort onderhandeld. Het conflict krijgt intussen alsmaar meer een communautair kantje.

Het overleg tussen de minsiter en de bonden was eerder al opgeschort, naar verluidt omdat er nog vragen waren, maar nu is het dus opnieuw afgesprongen zonder akkoord. 

De vakbonden wilden niets zeggen over de redenen voor het afspringen. Minister Geens had naar verluidt nieuwe voorstellen, maar ook die hebben dus niet geleid tot een oplossing.

Minister Geens zei na afloop dat het grootste knelpunt blijft dat sommige mensen denken dat er deze legislatuur niet zal bespaard moeten worden in de gevangenissen. Volgens de minister is hij al "halfweg" gekomen en moeten nu ook de anderen dat doen. Volgens Geens wordt er toch wel constructief onderhandeld. 

Het was intussen al de zevende onderhandelingsronde tussen de bonden en de minister, morgen volgt de achtste. "Mijn geduld is eindeloos, mijn portefeuille niet", zo zei minister Geens.

Morgen wordt er voort onderhandeld over een oplossing voor de staking in de Waalse en Brusselse gevangenissen, die nu al meer dan drie weken duurt.

Nieuwe voorstellen

Eerder had premier Charles Michel (MR) in de Kamer gezegd dat de regering nieuwe voorstellen op tafel zou leggen om het conflict met de stakende cipiers vlot te krijgen.

Michel zei dat de regering al heel wat inspanningen heeft gedaan, onder meer de goedkeuring van een investeringsplan voor de gevangenissen voor de volgende jaren. Geens van zijn kant benadrukte dat het aantal gevangenen al "significant" is gedaald. "Er zijn er nu al duizend minder, op een totaal van 12.000, en het volgende jaar zullen dat er nog eens duizend minder zijn", zei Geens.

De Vlaamse vakbonden vinden intussen dat het welletjes is geweest met de staking. Ze dreigden ermee eenzijdig een akkoord af te sluiten met Geens, zonder de Franstaligen. De bonden wachten het overleg van vandaag nog af, "maar het wordt stilletjes aan tijd om te landen", zei Filip Dudal van de christelijke bond voor de onderhandelingen. Hij wees erop dat Geens gisteravond nog een aantal toegevingen heeft gedaan. Zijn socialistische collega Gino Hoppe, speelde het spel minder hard en wilde eerst afwachten wat het overleg vanavond opleverde.

Directies

Ook aan de kant van de gevangenisdirecties dreigt het conflict een communautaire wending te krijgen. De federatie van Franstalige gevangenisdirecteurs steunt, in tegenstelling tot hun Vlaamse collega's, de cipiersstaking wel.

Dat blijkt uit een persbericht, nadat de Vlaamse gevangenisdirecteurs minister van Justitie Koen Geens hadden opgeroepen om niet toe te geven aan de staking. De Franstalige gevangenisdirecteurs "nemen akte" van het Vlaamse standpunt, maar ze vinden het "niet opportuun om een communautaire dimensie te geven aan het conflict".

Hoewel de Franstalige federatie haar steun uitdrukt voor de staking, vragen de gevangenisdirecteurs wel om "na te denken over het 'Anders Werken' van Koen Geens" en om ook de minimale dienstverlening in acht te nemen, omdat dit "de rechten van de gedetineerden garandeert in geval van staking".