Iraakse troepen heroveren strategische stad op IS

In de westelijke Iraakse provincie Anbar heeft het leger de strategisch belangrijke stad al-Rutbah heroverd op de terreurgroep IS. Al-Rutbah ligt aan belangrijke wegen naar de grens met de buurlanden Syrië en Jordanië. Het kan ook de basis worden voor het verder terugdringen van IS in Anbar.

Volgens de Iraakse premier Haider al-Abadi kon het leger al-Rutbah bevrijden dankzij de steun van Amerikaanse vliegtuigen en lokale stammenmilities op de grond. Veel strijd is er niet geweest, volgens de premier, want de 200 leden van de terreurgroep IS zijn op de vlucht geslagen.

Nu is al-Rutbah in de westelijke woestijn van Irak niet erg groot, maar de stad is wel een knooppunt van belangrijke wegen, onder meer die naar de grens met Jordanië en die naar een andere belangrijke grensovergang met Syrië. Rutbah ligt ongeveer op 360 kilometer ten westen van de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Bovendien heeft IS sinds begin dit jaar al 30 tot 35% van het bezette gebied in het noorden en westen van Irak moeten prijsgeven. Daarbij zijn ook grote steden zoals Hit en Ramadi, de hoofdstad van de westelijke provincie Anbar.

Het Iraakse leger en de Iraaks-Koerdische troepen proberen IS nu verder terug te dringen en het door de groep gecontroleerde gebied af te snijden van Syrië. Aan die kant van de grens rukken de Syrische Koerden verder op. Het is de bedoeling om die manier het gebied van IS in twee te snijden of de communicatie tussen IS in Syrië en Irak te bemoeilijken.