Kilometerheffing brengt tussen 2,4 en 2,6 miljoen euro op per werkdag

De kilometerheffing voor vrachtwagens brengt tussen 2,4 en 2,6 miljoen euro op per dag. Dat blijkt uit de eerste cijfers van Viapass, de dienst die instaat voor de heffing. Het nieuws staat in De Standaard en het wordt bevestigd aan onze redactie.

De invoering van de kilometerheffing op 1 april verliep verre van vlekkeloos, maar met de opbrengsten loopt het goed. Per werkdag levert de heffing -de drie gewesten samengeteld- tussen 2,4 en 2,6 miljoen euro op. De vrachtwagens die de heffing betalen, rijden elke werkdag 25 miljoen kilometer op onze wegen. In de weekends en op feestdagen ligt de opbrengst logischerwijze een heel stuk lager.

De kilometerheffing zou voor de drie gewesten jaarlijks 700 à 800 miljoen euro moeten opbrengen. Met deze cijfers zit men daar niet ver vanaf.

Om te becijferen hoeveel de kilometerheffing over het volledige jaar zal opbrengen, is het echter nog veel te vroeg, zegt Viapass-woordvoerder Edward Claessens. "We zijn nog maar zes weken ver, waarin we dan ook nog eens de paasvakantie gehad hebben (met een lagere trafiek). Je kunt er nog geen constante uit halen."

Volgens Claessens zal er pas na juni meer duidelijk zijn over de verwachte opbrengst voor 2016.