Queen Elizabeth geeft topstuk in bruikleen voor tentoonstelling in museum M

Het bekende "Portret van Erasmus" van Quinten Metsys is dit najaar te zien in de tentoonstelling "Op zoek naar Utopia" in het Leuvense museum M. Het werk uit 1517 komt uit de collectie van Queen Elizabeth, die het uitzonderlijk in bruikleen gaf.

Dit jaar is het precies vijfhonderd jaar geleden dat "Utopia", het iconische werk van Thomas More, gedrukt werd in Leuven. Iets om te vieren, zo lijkt het, want naast een stadsfestival en een uniek samenlevingstraject komt er ook een grote tentoonstelling in museum M.

Voor de tentoonstelling - die loopt van 20 oktober tot 17 januari - komen er negentig werken van over de hele wereld naar Leuven. Een van de stukken is "Portret van Erasmus" van Quinten Metsys dat uit de collectie van koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk komt. Het gaat om een van de vier dubbelportretten die de humanisten Erasmus en Pieter Gillis bestelden in 1517 als geschenk voor hun goede vriend Thomas More. Ook twee van de drie andere portretten komen naar Leuven. Over het vierde wordt nog onderhandeld. 

"Op zoek naar Utopia" bestaat uit vier delen. In het eerste deel wordt gefocust op het gelijknamige boek waarin Thomas More een ideale maatschappij beschrijft waar geluk en rechtvaardigheid hoogtij vieren.

"Beelden van paradijs en hel" is de titel van het tweede deel en "Verbeelding van het onbekende" het derde. De tentoonstelling sluit af met het verlangen naar een de utopische samenleving in de kunstwereld.

"Raphaël Hythlodaeus is Erasmus"

In de marge van de voorstelling van de voorstelling deed professor Jan Van der Stock (KU Leuven) nog een uitspraak over "Utopia". Volgens hem is Raphaël Hythlodaeus, de man die in het boek het verhaal vertelt van de ideale samenleving op het eiland, niemand minder dan Erasmus.

"Thomas More was zeer goed bevriend met de in Leuven verblijvende humanist Erasmus en met Pieter Gillis, de Antwerpse stadssecretaris bij wiens thuis het verhaal van Utopia verteld wordt. Erasmus had enkele jaren voordien "Lof der zotheid" opgedragen aan Thomas More en zorgde er ook voor dat "Utopia" in Leuven gedrukt werd. "Utopia" bevat bovendien heel veel "Erasmusiaanse" gedachten zodat het plausibel is om te stellen dat "de beuzelaar" Raphael Hytholodaeus in feite een literaire vermomming is van Erasmus."