Reconstructie van aanslag in Zaventem

Op de luchthaven van Zaventem is een reconstructie gehouden van de terroristische aanslag van 22 maart. Eerder vandaag was er ook al een reconstructie geweest in de Max Roosstraat in Schaarbeek van de ochtend en de voorbereidingen van de aanslagen.
De colonne met de onderzoekers komt aan in Zaventem.

De vertrekhal van de luchthaven werd ontruimd, alle late reizigers hadden zich al naar de transitzone begeven.

Niemand raakte in de buurt van de vertrekhal, maar volgens ooggetuigen kwamen alle betrokkenen in een colonne voertuigen aan.

De enige terrorist die de aanslag heeft overleefd, Mohamed Abrini, de "man met het hoedje", werd voor de reconstructie naar de vertrekhal gebracht.

Het gerecht hoopt met deze reconstructie meer duidelijkheid te krijgen over de manier waarop de aanslag is gepleegd.

Max Roosstraat

Eerder vandaag was er ook een reconstructie gehouden in het appartement in de Max Roosstraat van waaruit de terroristen van de luchthaven vertrokken zijn op de ochtend van de aanslagen, en waar ze hun explosieven gemaakt hebben.

Ook daar was Mohammed Abrini een groot deel van de namiddag zelf aanwezig bij de reconstructie, in de late namiddag werd hij onder helikopterbegeleiding weggevoerd. Hij is ongeveer twee uur ter plaatse geweest.

Abrini is een van de drie mannen die zich in het appartement schuilhielden. Hij ging ook mee met de taxi naar de luchthaven, maar blies zichzelf uiteindelijk niet op.

De speurders wilden in het appartement met hem overlopen wat er zich daar precies heeft afgespeeld. De bewoners mochten sinds 15.30 uur onder politiebegeleiding opnieuw naar hun woning na een identiteitscontrole. Iets voor 17 uur was de reconstructie afgelopen.

Volgens het federaal parket verliep de reconstructie "zonder bijzondere incidenten". "In het belang van het onderzoek worden er geen details vrijgegeven over het verloop noch over het resultaat van de wedersamenstelling", klinkt het in een kort persbericht. De Max Roosstraat in Schaarbeek was tijdens de reconstructie afgezet.