Vliegtuig van Parijs naar Caïro vermist, één Belg aan boord

Een vliegtuig van de Egyptische luchtvaartmaatschappij EgyptAir met 66 mensen aan boord dat op weg was van de Franse hoofdstad Parijs naar de Egyptische hoofdstad Caïro, is verdwenen van de radar. Over de oorzaak van wat er is gebeurd, bestaat momenteel nog geen duidelijkheid. Volgens de Franse president François Hollande is het toestel neergestort. Aan boord van het toestel zat ook één Belg.

"Een geïnformeerde bron bij EgyptAir heeft gezegd dat vlucht MS804, die om 23.09 uur in Parijs Charles de Gaulle vertrok, op weg naar Caïro van de radar is verdwenen", zo kwam de eerste melding van de verdwijning, op de officiële Twitteraccount van EgyptAir.

Het toestel, een Airbus A320 van 13 jaar oud, vloog op een hoogte van 37.000 voet (zo'n 11,3 kilometer), toen het om 2.45 uur contact verloor met de radar. Het vliegtuig vloog toen boven de Middellandse Zee, zo'n 10 mijl (16 kilometer) nadat het toestel het Egyptische luchtruim was binnengekomen.

Volgens de Egyptische krant Ahram dateert het laatste contact met het toestel van 10 minuten voor het van de radar verdween, maar het Egyptische ministerie van burgerluchtvaart meldt dat er om 4.26 uur een noodsignaal is binnengekomen. Wat met dat laatste wordt bedoeld, is niet helemaal duidelijk: het zou ook om een signaal van een zwarte doos van het vliegtuig kunnen gaan. Het leger ontkent dan weer dat er een noodsignaal is ontvangen. De communicatie over wat al dan niet is gebeurd, verloopt aan Egyptische zijde verwarrend, zoveel is duidelijk.

De luchtvaartautoriteiten gaan ervan uit dat het toestel is neergestort in de Middellandse Zee. Het Franse persagentschap AFP meldt op basis van bronnen bij de Griekse burgerluchtvaart dat het toestel is neergestort in de buurt van het eiland Karpathos, in het zuidoosten van de Egeïsche Zee. De zoekactie, waar onder meer Turkije, Frankrijk en Griekenland aan deelnemen, richt zich op het gebied ten zuiden van het eiland.

Ook de Franse president François Hollande zegt dat de Airbus is neergestort, maar sluit verder niets uit: "Geen enkele hypothese kan worden uitgesloten of is meer plausibel dan de andere."

Eén Belg aan boord

Over het lot van de 56 passagiers en 10 bemanningsleden bestaat nog geen duidelijkheid. Reddingsdiensten en leger zijn nu op zoek naar het vliegtuig. Ook het Griekse leger helpt mee bij de zoekactie.

Luchtvaartmaatschappij EgyptAir heeft inmiddels ook de nationaliteit van de passagiers bekendgemaakt, en daaruit blijkt dat er ook één Belg aan boord was, naast 30 Egyptenaren, 15 Fransen, 1 Brit, 2 Irakezen, 1 Koeweitse, 1 Saudi-Arabische, 1 Soedanees, 1 Portugees, 1 Algerijn en 1 Tsjadiër. Van één inzittende is de nationaliteit niet bekend. Er waren ook drie kinderen aan boord, onder wie twee baby's.

Buitenlandse Zaken in Brussel heeft intussen bevestigd dat er inderdaad een Belg aan boord was. "Het gaat om een man. We hebben contact kunnen opnemen met zijn echtgenote", zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).

De luchtvaartmaatschappij heeft twee noodnummers geopend: 0800 7777 0000 voor wie vanuit Egypte belt en + 202 2598 9320 voor wie vanuit het buitenland of vanop een mobiel nummer in Egypte belt.

Gissen naar oorzaak

Wat er juist gebeurd is, blijft voorlopig een raadsel. Ahmed Abdel, de vicevoorzitter van EgyptAir, heeft tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN gezegd dat er geen noodoproep is geweest voor het toestel van de radar verdween. De Egyptische luchtvaartautoriteiten verzamelen momenteel technische informatie over het vermiste toestel. De Franse luchtvaartautoriteiten geven geen commentaar.

Volgens EgyptAir waren de piloten ervaren. De piloot had 6.275 vlieguren op de teller, waarvan 2.101 op de A320. De copiloot had al 2.766 vlieguren.