Vondst van amateurarcheoloog blijkt nieuwe dinosaurussoort

Een vondst van een amateurarcheoloog is na tien jaar erkend als nieuwe dinosaurussoort. "Spiclypeus shipporum" luidt de wetenschappelijke naam van de dinosaurus die zo'n 76 miljoen jaar geleden leefde. "Een opwindende vondst", klinkt het bij wetenschappers.

Bill Shipp deed de vondst van zijn leven zo'n tien jaar geleden in Winifred, een plaats in de Amerikaanse staat Montana. Shipp had net een amateur-paleontoloog ingehuurd om hem een les te geven in het zoeken naar fossielen. Het was zo dat Shipp op een bot stootte, dat aan zijn ranch uit de grond stak. "Ik was op zoek naar dinosaurusbotten, maar ik had nooit gedacht dat ik er een ging vinden." Shipp vond uiteindelijk zes botten, waarop hij besloot om de hulp van een team in te roepen. Dat team zou uiteindelijk twee jaar bezig zijn met de opgravingen. 

De nieuwe dinosaurussoort krijgt de wetenschappelijke naam Spiclypeus shipporum. Het dier kreeg ook de eenvoudigere bijnaam "Judith", een verwijzing naar de Judith River-rotsformatie waar de botten werden ontdekt. De gevonden dinosaurus zou minstens tien jaar oud zijn geworden. Hij was een planteneter, zo'n 4,5 meter groot en woog tot vierduizend kilogram. Net zoals de Triceratops had het dier een hoorn en een grote kraag.

Aan de botten is volgens wetenschappers te zien dat Judith een infectie had, waardoor de dinosaurus mankte (en hij dus erg kwetsbaar was). "Het is een opwindend verhaal, want het gaat om een nieuwe soort en we hebben ook een dier dat erg heeft geleden. Als je strompelt op drie benen, kan je de kudde wellicht niet lang bijhouden."