250 bekende Britten voeren campagne tegen Brexit

250 bekende Britten uit de culturele sector waarschuwen hun landgenoten voor de gevolgen van een Brexit. Ruim een maand voor het referendum daarover benadrukken ze het belang van het EU-lidmaatschap voor hun land. "Als we eruit stappen, worden we een buitenstaander die aan de zijlijn staat te roepen", klinkt het.
Acteur Benedict Cumberbatch

Op 23 juni stemt Groot-Brittannië in een referendum over zijn toekomst in de Europese Unie. Onder meer acteurs Benedict Cumberbatch en Helena Bonham Carter, regisseur Danny Boyle en zangeres Paloma Faith waarschuwen hun landgenoten voor een Brexit. Ook de muzikanten van Hot Chip en Editors ondersteunen die boodschap.

In een open brief roepen ze Britten op om goed na te denken over het mogelijk einde van het EU-lidmaatschap van hun land. "Velen onder ons hebben al gewerkt aan projecten die er zonder cruciale steun van de Europese Unie of met coproducenten over de landsgrenzen nooit waren geweest. Het gaat dan van de kleinste tentoonstelling tot de grootste blockbuster", schrijven ze.

Steun van JA-kamp

"Ons land is niet enkel sterker binnen Europa, we zijn ook fantasierijker en creatiever. Ons wereldwijd succes in de creatieve sector zou in het geval van een Brexit enorm afzwakken." Onder meer de films "Slumdog millionaire", "The iron lady" en "The king's speech" zijn gemaakt met Europees geld.

De boodschap van de bekende Britten wordt ondersteund door Britain Stronger in Europe, de officiële campagne die de Britten ervan moet overtuigen om niet voor een Brexit te stemmen. Ook Downing Street, het kabinet van premier Cameron, heeft banden met de organisatie. De organisatie hoopt met de inzet van bekende gezichten en hun argumenten een ander publiek te overtuigen.

Bekende gezichten die een politieke boodschap uitdragen: het is niet altijd een garantie op succes. Harry Potterauteur J.K. Rowling kreeg bakken kritiek toen ze de Schotten probeerde te overtuigen om in het referendum over onafhankelijkheid tegen te stemmen.