"Hou je schoenen aan en bedek je enkels"

Het had een rustige vlucht moeten worden op 18 april tussen Punta Cana, Dominicaanse Republiek, en Montréal, Canada. Maar dat was buiten 2 tarantula’s gerekend. De spinnen, die tot 20 centimeter groot kunnen worden, deden de passagiers zodanig schrikken dat er van een serieuze vorm van paniek kon gesproken worden. "Het cabinepersoneel heeft alles gedaan om hen te kalmeren", aldus Julie Roberts van Air Transat aan de Canadese nieuwswebsite CBC.

Waarschijnlijk waren de 2 spinnen door iemand aan boord gesmokkeld om ze in Canada te verkopen. Maar ze geraakten vroeger vrij dan verwacht en eentje kroop zelfs op het been van een van de passagiers.

Roberts: "We hebben de mensen gevraagd om hun schoenen aan te houden en hun enkels te bedekken. Het cabinepersoneel heeft die ene persoon bijgestaan en de andere passagiers opgeroepen zo kalm mogelijk te blijven." Iets wat volgens de vliegtuigmaatschappij ook gebeurde, in tegenstelling tot wat een anonieme bron aan Radio-Canada vertelde. Die had het onder meer over "schreeuwende passagiers" en "paniek".

Eén van de spinnen kon uiteindelijk gevat worden. Volgens bioloog Etienne Normandin behoorde de spin na verder onderzoek tot de groep van de Phormictopus cancerides, een "weliswaar agressieve soort, waarvan het vergif nochtans weinig problemen voor de mens met zich meebrengt".

lees ook