"Politiediensten belanden eindelijk in de 21e eeuw"

Minister van Digitale agenda De Croo (Open VLD) en minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA) trekken vandaag naar het kernkabinet met een digitaliseringsplan voor de politie. Bedoeling van het nieuwe informaticasysteem iPoliceis om politiemensen op het terrein beter en sneller te ondersteunen met de juiste informatie.

"We gaan het informaticapark van onze politiediensten drastisch moderniseren, zowel federaal als bij de lokale korpsen", vertelt Jambon in "De ochtend."

"We weten allemaal dat politiewerk gepaard gaat met veel informatie, die nu te makkelijk verdwijnt in databanken. Vandaag zijn er verschillende databronnen die amper gekoppeld zijn. Om de juiste info te kunnen opvragen is er nood aan performantere zoektools. Daarvoor moeten we de verschillende infobronnen gebruiksvriendelijk met elkaar koppelen", aldus Jambon.

"Belangrijk daarbij is dat de info ook mobiel bruikbaar moet worden. Politiemensen moeten in hun combi gegevens realtime kunnen opvragen. Er is ook nood aan een alertsysteem dat politiemensen waarschuwt als het resultaat van een eerdere zoekopdracht wijzigt."

"Mensenwerk technologisch ondersteuen"

"Het iPolicesysteem tilt onze politiediensten de 21e eeuw binnen. Met betere informatie kunnen onze mensen zich meer bezighouden met het politiewerk zelf en minder met administratie", aldus De Croo. "Politiewerk blijft mensenwerk, maar de technologie kan hen echt sterk ondersteunen, bijvoorbeeld via artificiële intelligentie waarbij verbanden worden gelegd tussen bestaande informatie. Nu is het soms zoeken naar een speld in een hooiberg. Dit kan efficiënter."

Volgens minister Jambon stelt het systeem geen extra privacyissues. "Bepaalde mensen zullen in het nieuwe systeem toegang krijgen tot bepaalde informatie. Dat is nu ook al zo in grote bedrijven." De Croo vindt het zelfs een verbetering. "De systemen worden beter beheersbaar, omdat we goed kunnen afstellen wie waartoe toegang heeft. Een centralisering van informatie is een pak veiliger dan de huis-tuin-keukenoplossingen die we vaak zien bij de lokale politiediensten."

Kostprijs

Jambon en De Croo stellen hun idee vandaag voor op het kernkabinet. Kostenplaatje van iPolice: 110 miljoen euro, voor het materiaal en alle nodige opleidingen. De investering zou dit jaar van start kunnen gaan. Het volledige systeem zou tegen het einde van de legislatuur op poten moeten staan. "Het systeem zal in de tussentijd al toepassingen opleveren, maar ook na de volledige oplevering in 2019 of 2020 ervan blijven we continu in evolutie."