Congolese oppositieleider Katumbi in verdenking gesteld

In Congo moet presidentskandidaat Moïse Katumbi voor de rechter verschijnen. Hij zou huurlingen hebben gerekruteerd om een staatsgreep te plegen. Het Congolese parket-generaal heeft een voorlopig aanhoudingsbevel uitgevaardigd.
AFP or licensors
Katumbi bij het gerechtsgebouw in Lubumbashi.

"Katumbi is in beschuldiging gesteld", zegt regeringswoordvoerder Lambert Mende aan het Franse persbureu AFP.  "Of hij ook aangehouden zal worden, hangt af van de beoordeling van justitie", zei Mende nog. "Justitie bekijkt of hij overgebracht moet worden naar de hoofdstad Kinshasa. Dat kan onder huisarrest zijn of in een cel."

Katumbi is populair en heeft zich afgescheurd van president Kabila. Op de dag dat hij aankondigde in te gaan op de vraag van drie verschillende oppositiegroepen om hun kandidaat te zijn voor de presidentsverkiezingen, maakte minister van Justitie Alexis Thambwe al bekend dat er een onderzoek geopend was naar Katumbi, voor het rekruteren van huurlingen.

De oud-gouverneur van Katanga maakte, in het kader van dat onderzoek, vorige week al drie keer zijn opwachting in het justitiegebouw van Lubumbashi, met in zijn gevolg duizenden aanhangers. Daarbij kwam het een aantal keer tot relletjes, waarbij de politie traangas inzette. Ook afgelopen maandag zou hij weer verhoord worden, maar Katumbi's "gezondheidstoestand liet niet toe de verplaatsing te maken", aldus een van zijn advocaten. Volgens zijn entourage bevond Katumbi zich gisteren in een ziekenhuis in Lubumbashi.

De presidentsverkiezingen in Congo zouden voor het einde van het jaar moeten plaatsvinden. Pesident Kabila moet normaal gezien in december aftreden, maar hij probeert zich vast te klampen aan de macht.

Zo heeft het Grondwettelijk Hof vorige week een uitspraak gedaan waardoor de zetelende president kan blijven zitten zolang er geen nieuwe verkozen is. De entourage van Kabila heeft al laten verstaan dat verkiezingen organiseren voor het einde van het jaar praktisch onmogelijk is.