De Block beschermt nooddiensten tegen valse hulpverleners bij rampen

Het personeel van de nooddiensten krijgt nieuwe, extra beveiligde badges om te voorkomen dat mensen met slechte bedoelingen zich bij rampen zouden kunnen voordoen als hulpverleners. Dat meldt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) na de ministerraad. Ze werkt ook aan een beter registratiesysteem van slachtoffers bij rampen.
Archieffoto

De kwestie dook al enkele keren op in de onderzoekscommissie over de aanslagen in Brussel en Zaventem. Hoe veilig zijn hulpverleners op de plek waar een aanslag werd gepleegd en wat met het risico op mensen met slechte bedoelingen die zich voordoen als ambulancier, brandweerman of agent?

Minister De Block komt nu met extra beveiligde badges voor hulpverleners. Maar niet enkel met het oog op mogelijke terreur. "In het extreme geval kan het gaan om mensen met slechte bedoelingen, maar net zo goed zijn er soms journalisten die de plek van een ramp willen betreden. Of mensen die azen op morfine uit de ambulances bijvoorbeeld", verduidelijkt het kabinet-De Block. "Bovendien willen we garanties dat de mensen die hulp bieden daar ook echt toe opgeleid zijn."

Betere registratie slachtoffers

Daarnaast kreeg De Block uit de speciale enveloppe voor veiligheid ook geld voor een beter registratiesysteem van slachtoffers bij rampen. De aanslagen in Brussel hebben nogmaals bewezen dat dit zeer nuttig kan zijn, maar volgens de minister zat dit al eerder in de pijplijn.

"In geval van incidenten ontstaat snel verwarring omtrent de namenlijsten van niet-gewonde, gewonde en overleden slachtoffers", verduidelijkt De Block. In de toekomst moeten de hulpdiensten dus kunnen rekenen op een standaard registratieproces en -instrument.

De Block en de FOD Volksgezondheid halen de mosterd bij het registratiesysteem van de regio Parijs. "Dat heeft zijn doeltreffendheid al meermaals bewezen bij noodsituaties in de Franse hoofdstad", aldus de liberale minister.

Speciaal interventiemateriaal in ambulances

Tot slot wordt ook het interventiemateriaal in ziekenwagens en MUG's aangepast. Zij zullen voortaan uitgerust zijn met extra aludekens én speciale knevelverbanden die ook in oorlogssituaties door het leger worden gebruikt. Eerder bleek al dat de knevelverbanden van de militairen op Brussels Airport en in Maalbeek bijzonder goed van pas kwamen.