De Wever: "De regering straalt geen collectieve ambitie uit"

Volgens Bart De Wever boekt onze federale regering wel degelijk resultaten, maar heeft ze een grote tekortkoming: "Ze straalt geen collectieve ambitie uit en faalt in het schetsen van perspectief". Dat zei de N-VA-voorzitter in "De afspraak". Stevige kritiek op de coalitie waar zijn eigen partij een belangrijk deel van uitmaakt.

Ons land wordt momenteel geconfronteerd met een "perfecte storm" van problemen, zo constateert De Wever. "Er moeten heel veel dingen worden opgelost, maar er is geen geld." En toch doet de federale regering het volgens hem in die moeilijke context niet slecht. "De realiteit is echt wel positiever dan de perceptie", klinkt het.

En net daar knelt het schoentje volgens de burgemeester van Antwerpen. "Als de regering op één vlak tekortschiet, dan is het niet dat ze aan al die werven niet begonnen is. Maar de regering straalt geen collectieve ambitie uit, er is geen eensgezindheid en ze faalt in het schetsen van perspectief."

"Je moet de realiteit verdedigen tegen de perceptie die veel te streng is", luidt de opdracht die De Wever meegeeft aan de coalitie. Hij is het in die zin dan ook niet eens met de vaststelling dat België een "failed state" zou zijn. "Wel is ons land een "failed nation". België is als natiestaat geen gelukte constructie. We hebben twee democratieën en dat geeft heel veel efficiëntieverlies." De Vlaams-nationalist pleit in de huidige discussie rond herfederaliseren daarom nog eens voor confederalerisering.

"Berlijnse muur tussen de N-VA en Vlaams Belang"

Het mag niet verbazen dat net De Wever de regeringspartijen oproept om de perceptie tegen hen te doen keren. Het kennelijke onbehagen bij de bevolking speelt in het bijzonder de N-VA parten. De partij van De Wever deed het namelijk niet goed in de meest recente peiling en verloor stemmen aan Vlaams Belang.

"Je ziet dat in tijden van onbehagen mensen naar extremisme gaan. In Wallonië gaat dat naar extreemlinks, in Vlaanderen naar extreemrechts. Wij bereiken dezelfde kiezers als Vlaams Belang, maar wij lijken niet op elkaar. Wij hebben de kiezers altijd een constructief verhaal aangereikt. Het is nu de vraag of de mensen nog geloven in zo'n verhaal dat oplossingen aanbiedt. Of zeggen ze opnieuw foert?", klinkt de analyse van de N-VA-voorzitter.

"De rechter steekt riek in rug van de regering"

In "De afspraak" kwam De Wever ook nog terug op een van die grote problemen waar de regering dezer dagen mee geconfronteerd wordt: de stakingen in de Waalse en Brusselse gevangenissen. Volgens de voorzitter van de N-VA een "politieke staking omdat de Franstalige socialistische vakbond en de PS één op één zijn".

"Men speelt hier met mensenrechten (door de stakingsacties zijn de omstandigheden in de gevangenissen voor de gevangenen bijzonder precair geworden, nvdr.) om de regering onder druk te zetten", vindt De Wever. Hij laakt het taalgebruik van de vakbondsleiders die met hun woorden de militanten volgens hem ophitsen.

Opvallend: De Wever gaf ook de rechters een veeg uit de pan. Sommige gevangenen hebben van de rechtbank gelijk gekregen in hun vraag naar een betere behandeling, zo niet zal de staat een dwangsom moeten betalen. "De rechter steekt zo de riek in de rug van de regering, en niet van de stakers. Je hebt een cultuur van dwangsommen in ons land en dat zet alleen maar de staat onder druk om toe te geven aan het geweld op straat. We zullen die wetgeving eens moeten bekijken want ik vind dat absoluut niet correct", aldus De Wever.

Bekijk hier de volledige aflevering van "De afspraak"

Meest gelezen