Eagles of Death Metal niet welkom op 2 Franse festivals

Eagles of Death Metal, de Amerikaanse rockband die aan het spelen was in de Parijse concertzaal Bataclan toen er een terroristische aanval gebeurde, zal deze zomer niet spelen in Charleville-Mézières en Parijs. De organisatoren van twee festivals willen zo hun ongenoegen laten blijken over enkele recente uitspraken van frontman Jesse Hughes over de aanval en moslims.
Eagles of Death Metal tijdens een concert in Columbia, Maryland vorige week zaterdag.

"Uit onenigheid met de recente uitlatingen van Jesse Hughes, zanger van Eagles of Death Metal, in de Amerikaanse media, hebben de festivals Cabaret Vert en Rock en Seine beslist om de concerten van de groep, gepland op 25 en 26 augustus, te schrappen", klinkt het in een perscommuniqué van de organisatoren van de festivals.

Hughes (foto, midden) veroorzaakte begin maart al opschudding in Frankrijk toen hij zei dat de aanval in de Bataclan op 13 november was voorbereid door mensen binnenin de concertzaal. Hij uitte onder meer verdachtmakingen naar de bewakers. Toen daarop een storm van protest uitbrak, bood Hughes snel zijn excuses aan.

Maar in een nieuw, recenter interview met het Amerikaanse Taki's Magazine zei Hughes opnieuw dat hij zeker is dat "zij (de aanvallers, red.) al vroeg aanwezig waren". "Ik herinner me dat ze mijn maat in het oog hielden maar ik dacht dat het ging om reactie van jaloerse Arabieren tegenover Amerikanen", aldus Hughes in het interview.

Nog volgens Hughes heeft hij ook Salah Abdeslam, de enige nog in leven zijnde dader van het zelfmoordcommando in Parijs, in de concertzaal gezien. Hij herhaalde ook dat hij tijdens de aanval moslims in de straat had zien feestvieren. "Hoe wisten zij wat er gaande was? Daar moet zeker een of andere vorm van samenwerking geweest zijn."

Taki's Magazine ligt vaak onder vuur wegens zijn extremistische opinies. Hughes staat dan weer bekend als een aanhanger van de wapenlobby in de VS. Bij de terreuraanval door IS op de Bataclan vielen 90 doden, onder hen ook een crewlid.