Geens optimistisch over overleg met cipiers

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is optimistisch over een akkoord met de stakende cipiers. "Ik denk dat het moment om te springen niet meer veraf is", zegt hij. Gisterenavond zat Geens opnieuw urenlang samen met de bonden, maar een akkoord kwam vooralsnog niet uit de bus.

Tot gisterenavond laat zaten de vakbonden en minister Geens samen voor overleg over de cipierstaking. "Bepaalde mensen blijven denken dat het gevangeniswezen deze legislatuur zal doorkomen zonder besparingen. Dat blijft het grootste knelpunt", zegt de minister daarover. Toch is hij optimistisch over het vervolg van de onderhandelingen. "Ik denk dat het moment om te springen niet meer veraf is", zegt hij. "Zolang mensen bang zijn om heel nat te worden bij het springen, moet je wachten tot iedereen klaar is."

De Nederlandstalige bonden gingen al langer akkoord, maar de Franstalige bonden willen het onderste uit de kan halen. "We zijn tevreden met wat er op tafel is gelegd, maar niet alle vragen die gesteld zijn, worden hier ingewilligd", zegt Eddy Desmedt van de liberale bond. Vanaf 16 uur zitten de minister en de bonden opnieuw samen voor nieuwe onderhandelingen.

Intussen gaat de staking in de gevangenissen van Brussel en Wallonië voort, die duurt nu al meer dan 3 weken. Amnesty International trekt aan de alarmbel. Volgens de mensenrechtenorganisatie leven de gevangenen in wrede, onmenselijke en vernederende omstandigheden.

Minimale dienstverlening weer op tafel?

Door de aanhoudende staking komt de vraag om een minimale dienstverlening weer op tafel. "Het maakt al deel uit van het regeerakkoord. Naar mijn gevoel wordt het elke dag duidelijker: iedereen heeft recht op zijn mening en om te staken, maar een continuïteit van dienstverlening naar mensen toe is eigenlijk de logica zelve", aldus Alexander De Croo (Open VLD) in "De ochtend".

"Premier Michel heeft het daarover nog gehad in het parlement, en niemand ontkent de nood daarvan. Het gaat hem enkel om de timing", zegt Jan Jambon (N-VA) daarover. "Eerst moet het conflict met de cipiers worden opgelost, daarna moeten we zien we deze toestanden in de toekomst kunnen vermijden. Het grootste respect voor de aanpak van collega Geens in deze."