Griekse meerderheid is het eens over nieuwe besparingen

De Griekse meerderheidspartijen hebben vandaag een akkoord bereikt over een wetsvoorstel met een nieuw pakket besparingsmaatregelen. De nieuwe besparingen zijn een voorwaarde van de schuldeisers, de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), om verse noodkredieten vrij te maken.

In het wetsvoorstel staat onder meer een mechanisme dat bijkomende besparingsmechanismen automatisch zal activeren wanneer Athene dreigt af te wijken van het afgesproken begrotingstraject tegen 2018. Dan moet het land een primair saldo van 3,5 procent halen. Het primair saldo is het saldo op de begroting zonder de staatsschuld en de rente op de staatsschuld.

Daarnaast komt er een onafhankelijke autoriteit die de strijd tegen belastingfraude moet opdrijven, stijgt het btw-tarief voor sommige goederen naar 24 procent en komt er vanaf 2018 een "verblijfstaks" in de hotelsector.

Zondag moet het wetsvoorstel nog door het parlement worden goedgekeurd.

Lening aflossen

De nieuwe besparingsmaatregelen komen er op vraag van de Griekse schuldeisers, het IMF en de Europese Unie, en zijn een voorwaarde voor het vrijmaken van 5,5 miljard euro aan verse noodkredieten. Die moeten Athene in staat stellen in juli een lening van 3,5 miljard euro af te lossen, zo niet dreigt opnieuw het bankroet.

Begin vorige week keurde het Griekse parlement in die context ook al een omstreden pensioen- en belastinghervorming goed.

Op 24 mei komen de ministers van Financiën van de eurozone samen in een poging tot een akkoord te komen over de vrijmaking van het geld. De eurocommissaris voor Economische Zaken, Pierre Moscovici, toonde zich alvast optimistisch, en verklaarde dat een akkoord "binnen handbereik ligt".

De eurogroep bespreekt volgende week ook opnieuw de mogelijkheden voor een schuldverlichting voor Griekenland. Het IMF dringt daar al enige tijd op aan, maar Duitsland blijft voorlopig dwarsliggen: het land wil geen precedent scheppen voor andere Europese landen met een hoge schuldgraad.

Tijdens de laatste bijeenkomst van de eurogroep, op 9 mei, werd wel al een kader geschetst voor een stapsgewijze aanpak met mogelijke maatregelen "op korte, middellange en lange termijn".