Herdenkingsplek aan de Beurs opgeruimd

De herdenkingsplek aan de Beurs in Brussel die spontaan ontstaan is na de aanslagen in Brussel en Zaventem, is vanochtend opgeruimd. Gisteren raakte bekend dat het schepencollege van de stad dat had beslist.

De opruimactie begon vanochtend vroeg. Om 8.45 uur was er nog een kort officieel moment in aanwezigheid van burgemeester Yvan Mayeur (PS). Er werd een grote bloemenkrans aan de Beurs gezet (foto boven). Later zullen de mooiste zinnen en woorden in de stenen worden gekerfd, aldus Mayeur. Het plan moet wel nog worden voorgelegd aan de gemeenteraad. 

De herdenkingsplaats aan de Beurs ontstond spontaan na de aanslagen van 22 maart op Brussels Airport en in het metrostation Maalbeek. De meeste bloemen waren nu al een tijd verwelkt. Verschillende boodschappen werden wel bewaard of gefotografeerd. Die zullen te zien zijn op de website van de stad Brussel. Deze pagina zal nog worden aangevuld met door burgers aan de Beurs gemaakte foto's en films.

Morgen vindt in Brussel de tweejaarlijkse Zinneke Parade plaats. De Parade trekt ook langs het Beursgebouw.

"Permanente bezinningsruimte in Beursgebouw"

Brussels gemeenteraadslid Bianca Debaets (CD&V) oppert er intussen voor om in het Beursgebouw een permanente bezinningsruimte in te richten. Ze benadrukt wel dat het niet de bedoeling is om een "museumpje op te zetten met memorabilia van 22 maart", maar dat het eerder een multiconfessionele bezinningsruimte moet worden, waar "de stilte moet overheersen en de drukte van de stad niet kan doordringen".