Jongerenorganisaties tegen plannen Peeters voor flexibeler werk

Een 20-tal jongerenorganisaties hebben actiegevoerd voor het kabinet van minister van Werk Kris Peeters (CD&V). Peeters werkt aan voorstellen om arbeid flexibeler te organiseren. De jongeren vrezen dat vooral zij daarvan de dupe zullen worden.

De jongeren kanten zich tegen de plannen om de 38 urenweek af te schaffen en op te trekken naar 47,5 uur, of zelfs 50 uur in sommige sectoren. Uurroosters zouden bovendien slechts 24 uur op voorhand meegedeeld moeten worden.

Ze vrezen dat ze jarenlang met interimcontracten zullen moeten werken. "Wij eisen vast werk, vaste contracten voor alle jongeren, voor alle werknemers", zegt een woordvoerder van de jongeren. "Wij zijn tegen interimcontracten. Op dit moment is er al zeer veel uitbuiting. Zo is het onmogelijk voor jongeren met interimwerk om gemakkelijk een huurcontract af te sluiten of om toekomstplannen op te bouwen. Met de nieuwe voorstellen gaat dit alleen maar verergeren."

Als alternatief stellen de jongeren een collectieve arbeidsduurvermindering voor, naar bijvoorbeeld 32 uur per week: "met meer mensen minder werken om samen beter te leven". Volgens Jeff Jonckers, coördinator van ABVV-Jongeren, zijn buitenlandse projecten in die zin succesvol.

De jongeren vertegenwoordigden studentenkoepels, jeugdbewegingen en jongerenafdelingen van politieke partijen en vakbonden. Het kabinet-Peeters zegt dat de minister de dialoog met de jongeren wil aangaan.