Kunstwetenschapper Barbara Baert wint Francqui-prijs 2016

De Francqui-prijs 2016 gaat naar Barbara Baert, professor Kunstwetenschappen aan de KU Leuven. Baert kreeg de prijs omwille van haar innovatieve en brede kijk op de humane wetenschappen en haar baanbrekende werk in de iconologie. Volgens de jury draagt haar werk bij aan een waardevol oeuvre over culturen, tijdsgrenzen en disciplines heen.

Professor Baert gaat tijdens haar onderzoek in dialoog met andere disciplines van de humane wetenschappen zoals de antropologie, de theologie en de filosofie. "Op die manier kunnen we bredere, grotere vragen binnenbrengen in de kunstwetenschappen", zegt ze.

Als iconoloog onderzoekt zij de middeleeuwse beeldcultuur en reliekencultus, waarbij ze grote universele vraagstukken aansnijdt die dicht bij de mens staan, zoals zintuiglijke ervaring, gezondheid en vruchtbaarheid. "Zo onderzocht ik de passage in de bijbel waarin Jezus Christus de aanraking van Maria Magdalena verbiedt. Die passage was de aanleiding voor een breder onderzoek naar de zintuigen in de westerse cultuur en daarbuiten", zegt Baert.

250.000 euro

De Francqui-prijs is na de Nobelprijs een van de meest prestigieuze onderscheidingen in de wetenschappelijke wereld. Elk jaar reikt de Francqui-stichting een bedrag van 250.000 euro uit, beurtelings aan een wetenschapper uit de exacte wetenschappen, de humane wetenschappen en de biologische- en medische wetenschappen. Dit jaar werd de prijs toegekend aan de humane wetenschappen.

De officiële uitreiking van de Francqui-prijs 2016 vindt plaats op 8 juni in het Paleis der Academiën, in aanwezigheid van koning Filip.