Ministerraad bevestigt nucleaire taks voor de komende tien jaar

De federale ministerrraad heeft de nieuwe afspraken goedgekeurd over de taksen voor de producenten van kernenergie. Zoals afgesproken met de top van Engie betaalt de energiereus vanaf volgend jaar een variabele repartitiebijdrage die deels afhangt van de winst.

Enerzijds betaalt Electrabel de komende tien jaar telkens twintig miljoen euro nucleaire rente in ruil voor de verlenging van de oudste kerncentrales tot 2025.

Voor de vier "niet verlengde centrales" komt er anderzijds een repartitiebijdrage. Het voorontwerp van wet dat die regelt kreeg groen licht.

Dit jaar gaat het om 130 miljoen euro. Vanaf volgend jaar vervelt de bijdrage echter tot een variabel bedrag, berekend als het hoogste van twee bedragen: een jaarlijks minimumbedrag en 38 procent van de winstmarge van de betrokken centrales.