Opheffing onschendbaarheid van 138 Turkse parlementsleden goedgekeurd

Het Turkse parlement heeft met de nodige tweederdemeerderheid de opheffing van de immuniteit van meer dan een kwart van de afgevaardigden goedgekeurd. Voor het initiatief van de islamitisch-conservatieve regeringspartij AKP stemden 373 van de 550 afgevaardigden. Dat was rechtstreeks te volgens op televisiebeelden uit het parlement.
AFP or licensors
Leden van de AK-partij tijdens de stemming.

Het initiatief is vooral gericht tegen de fractie van de pro-Koerdische HDP. President Recep Tayyip Erdogan beticht de HDP ervan de verlengde arm van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK te zijn. Erdogan had zijn achterban opgeroepen de immuniteit van de HDP-afgevaardigden op te heffen.

De opheffing van de onschendbaarheid gebeurt middels een tijdelijke grondwetswijziging. 373 afgevaardigden stemden voor een paragraaf uit artikel 83 die stipuleert: "Een afgevaardigde, die voor of na een verkiezing een misdrijf zou hebben begaan, mag niet opgepakt worden, verhoord of voor de rechtbank gedaagd worden, als de nationale vergadering niet anders beslist". Begrijpelijkerwijs stemden 138 parlementsleden tegen, er waren ook enkele onthoudingen.

Daarmee heeft Erdogan zoals verwacht zijn doel bereikt en is de weg vrijgemaakt om zijn tegenstanders te vervolgen. De HDP vreest dat al haar fractieleden beschuldigd worden van terrorisme. Bij parlementsleden van andere partijen zou het gaan om machtsmisbruik.

De 138 afgevaardigden, wier immuniteit wordt opgeheven, behoren tot alle vier partijen in het parlement. Volgens het staatspersburau  Anadolu gaat het om 27 leden van regeringspartij AKP (317 zetels), 51 van de centrumlinkse partij CHP (133 zetels), 50 van de HDP (59 zetels) en 9 van de extreemrechtse partij MHP (40 zetels). Ook enkele onafhankelijk zetelende afgevaardigden zouden hun immuniteit kwijtspelen.