Politiebaas San Francisco ontslagen na zoveelste racistische incident

Greg Suhr moet opstappen als politiebaas van San Francisco na een racistische schietpartij, waarbij een jonge zwarte vrouw om het leven is gekomen. De burgemeester van de Amerikaanse stad vroeg om zijn ontslag. Suhr kon de druk om op te stappen na verschillende racistische incidenten in zijn korps niet meer naast zich neerleggen.

Een politieman uit Suhrs korps schoot gisteren een jonge zwarte vrouw in een geparkeerde auto neer, tijdens een patrouille op zoek naar autodieven. Het triest hoogtepunt in een reeks racistische incidenten in de Amerikaanse stad. Volgens de betrokken politiemensen stond de wagen waarin de vrouw zelf zat geregistreerd als gestolen.

Sinds december werd de druk op Greg Suhr om ontslag te nemen opgevoerd. Toen schoten vijf politiemensen in dezelfde buurt een dakloze man neer die -volgens het korps- een mes op zak had dat hij niet wou afgeven. Protest bleef niet uit: inwoners van San Francisco eisen een hervorming van het politiekorps en een herziening van enkele protocols.

"Too little, too late"

Eind vorig jaar kon Suhr nog rekenen op de steun van burgemeester Ed Lee. Ze beloofden toen samen om de nodige hervormingen door te voeren, zodat er minder schietpartijen zouden gebeuren.

Ook in april, toen enkele politieagenten betrapt werden op het versturen van racistische smsen, bleef Suhr aan zet. Het smsschandaal zette het politiekorps wel even op zijn kop, toen bleek dat het racisme al even aan de gang was. Suhr kreeg toen de kritiek dat hij zijn mensen niet snel genoeg aansprak op dergelijk gedrag. Niemand van de racistische agenten werd toen ontslagen.

Volgens burgemeester Lee zijn de doorgevoerde hervormingen echter onvoldoende. "We hebben samen goede stappen vooruit gezet, maar het gaat niet snel genoeg. Niet voor mij, noch voor Greg", zo zei hij op een persconferentie. Suhr weigert voorlopig elke commentaar op zijn ontslag. Hij stond al sinds 2011 aan het hoofd van de politie in San Francisco.