Salah Abdeslam zwijgt tijdens zijn eerste verhoor

In Parijs is het eerste verhoor van terreurverdachte Salah Abdeslam na iets meer dan een uur al afgelopen. Abdeslam weigerde te praten. Hij is niet tevreden met zijn gevangenisregime.

Het was de eerste keer dat Abdeslam door de Franse onderzoeksrechters werd verhoord over zijn rol bij de aanslagen van 13 november in Parijs. Dat hij niet wilde praten was enigszins verrassend omdat hij in België had gezegd dat hij naar Frankrijk overgebracht wilde worden om mee te werken met het Franse gerecht. Hij wilde zijn verantwoordelijkheid nemen, heette het toen.

Maar tijdens zijn eerste verhoor in Parijs hield hij in ieder geval de tanden op elkaar. Of en wanneer hij zal praten is niet duidelijk. Abdeslam is niet tevreden met zijn gevangenisregime en wil dat dat versoepeld wordt. Vooral de 24 op 24 uur videobewaking in zijn cel zint hem niet. Volgens zijn advocaat is dat trouwens illegaal en hij gaat de Franse minister van Justitie vragen daar een einde aan te maken.

Cruciale rol

De nabestaanden van de slachtoffers van de aanslagen in Parijs zijn niet verbaasd dat Abdeslam niet wil spreken, zegt hun advocaat. Dat heeft ook geen belang, zegt de man, het onderzoek moet gewoon voortgaan en er moet snel een proces komen.

"We weten uit het onderzoek dat Abdeslam een cruciale rol heeft gespeeld", zegt Caroline Vandenberghe vanuit Parijs verslag uitbrengt. "Hij haalde uit heel Europa jihadisten op die de commando's zouden vormen. Hij huurde wagens en een onderkomen in Parijs, hij kocht ontstekingsmechanismen en producten om bommen mee te maken. Hij was er ook bij op 13 november, reed met de terroristen naar het Stade de France en is dan gevlucht naar ons land."

"Het zou natuurlijk wel interessant zijn om te weten of Abdeslam weet had van andere, mogelijk slapende, cellen in Europa, of hij kan zeggen wie er in Syrië aan de touwtjes trekt en of er nog andere doelwitten geviseerd zijn", zegt Vandenberghe.