Schilderij Diego Rivera haalt recordbedrag op veiling in New York

"Dans in Tehuantepec", een schilderij van de Mexicaanse schilder Diego Rivera is tijdens een veiling in New York verkocht voor 14 miljoen dollar. Dat is het hoogste bedrag dat ooit voor een Latijns-Amerikaans kunstwerk is betaald. Het in elk geval bijna het dubbel van het bedrag dat "Twee naakten in het woud", een schilderij van Rivera's echtgenote, Frida Kahlo, vorige week haalde en ook dat was al een record.

"Dans in Tehuantepec" werd geveild tijdens een privéverkoop georganiseerd door het veilinghuis Philips. De koper, de Argentijnse verzamelaar Eduardo Costantini, heeft naar eigen zeggen 20 jaar gewacht om het schilderij in handen te krijgen. Costantini deed een eerste poging in 1995 tijdens een veiling bij Sotheby's maar toen was een ander hem te snel af.

Het schilderij was sindsdien nooit meer publiek getoond. "Ik heb me altijd afgevraagd wie het schilderij had gekocht en waar het was", reageerde Costantini die ook stichter en voorzitter is van het Museum van Latijns-Amerikaanse kunst in Buenos Aires.

"Dans in Tehuantepec" dateert van 1928 en beeldt een groep dansers uit die de zandunga, een Mexicaanse volksdans, dansen onder een bananenboom. Het doek, 2 meter op 1,60 meter, is een van de grootste werken van Rivera. Volgens kunstcritici toont het werk hoe de muralist Rivera probeerde om een eigen nationale Mexicaanse identiteit te creëren, weg van het Europese modernisme.

Het schilderij zal nu eerst te zien zijn in Philadelphia en Madrid voor het volgend jaar in de lente een vaste plaats krijgt in Buenos Aires.