Sint-Niklase school verbiedt gescheurde jeans

Gescheurde jeansbroeken zijn weer helemaal in de mode. Maar leerlingen van de Onze-Lieve-Vrouw Presentatie in Sint-Niklaas komen er hun school niet mee binnen. Wie het toch waagt om met gescheurde jeans naar school te komen, moet een andere broek aan of wordt terug naar huis gestuurd.

Met het warme weer van de afgelopen tijd zag de directie van de school in Sint-Niklaas dat steeds meer leerlingen met modieuze, gescheurde broeken naar school kwamen. “Die modetrend was er vorig jaar al, maar de jongste weken begon in bepaalde klassen zowat de helft van de meisjes met zo’n broek naar school te komen”, zegt directrice An Van Haut.

Omdat dit volgens de directie niet strookt met het schoolreglement, heeft de school twee weken geleden nog even de kledingvoorschriften uit dat reglement herhaald in een mail naar de leerlingen. “In ons schoolreglement staat heel duidelijk wat kan en niet kan aan kledij. Met het warme weer zagen we dat de leerlingen die voorschriften even uit het oog waren verloren. We hadden er nu extra aan toegevoegd dat gescheurde lange broeken eigenlijk ook geen gepaste kledij is voor op school.”

"Belachelijk"

De afgelopen twee weken bleef het gemor vooral binnen de schoolpoorten. Tot een aantal leerlingen gisteren naar de pers stapten met hun verzuchtingen en daarover vandaag een artikel verscheen in de krant. De schooldirectie betreurt de aandacht, want  “hierdoor zijn leerlingen zich als een vrijbuiter gaan opstellen”. “We moeten dringend met die leerlingen in dialoog gaan en als school gaan we erop blijven hameren dat we dit geen gepaste kledij vinden.” 

Twee meisjes ondervonden vanochtend dat het de school menens is en werden naar huis gestuurd om een andere broek aan te trekken. “Het is de eerste keer dat ik naar huis word gestuurd voor een gescheurde broek, want ik draag dat meestal”, zei één van de twee meisjes vanmiddag aan VRT Nieuws. Ze zit zes jaar op de school, “maar vanmorgen moest ik dus naar huis”. “Ik vind dat eigenlijk wel belachelijk.”

Omdat ze thuis niet binnen kon, keerde ze met dezelfde broek naar school. Daar moest ze een trainingsbroek van de school aantrekken. Dat is normaal gezien ook verboden op de school, maar omdat de school een punt wil maken, wordt dat voor de gelegenheid als alternatief aangeboden.

Facebook-oproep

De schooldirectie merkt dat veel leerlingen “heel verwonderlijk” zelf een andere jeansbroek bij zich hebben om aan te trekken als ze met gescheurde jeans de school niet binnen mogen. “We vermoeden dat een aantal leerlingen thuis met normale kledij vertrekken en onderweg van broek wisselen”, meent directrice Van Haut, die dus vasthoudt aan de strenge voorschriften, ondanks kritiek van leerlingen en sommige ouders.

De leerlingen zijn trouwens niet van plan om die voorschriften zomaar naast zich neer te leggen. Op Facebook is namelijk een oproep geplaatst om volgende donderdag collectief met een gescheurde broek naar school te komen, of in minirok.