Studentenhome UAntwerpen met 150 kamers brandonveilig verklaard

De Universiteit Antwerpen moet haar grote studentenhome "Ten Prinsenhove", waarin op een tiental verdiepingen zo'n 150 studenten verblijven, sluiten na een brandveiligheidscontrole. De huidige bewoners kunnen nog tot eind dit academiejaar blijven, maar moeten dan verhuizen. Dan start wellicht een grootschalige renovatie.
Archieffoto

"Het gebouw, ons enige eigen peda op de stadscampus, staat er sinds de jaren 70. De tand des tijds deed al zijn werk, maar een controle van de stadsdienst Samen Leven met de brandweer wees uit dat de brandveiligheid niet in orde is. Er kwam een negatief advies", zegt woordvoerder Peter De Meyer, die wijst op strenger geworden normen.

De studenten moeten niet meteen uit het studentenhome vertrekken, maar kunnen blijven tot na de tweede zittijd. "Er verblijven enkele tientallen Erasmusstudenten. Voor hen zal dit dus niet zo'n probleem vormen, maar anderen zitten daar vaak een hele studiecarrière", vervolgt de woordvoerder.

"Het gaat om een gebouw waar ook minder kapitaalkrachtige studenten terechtkunnen, met lagere huurprijzen dan op de privémarkt. We gaan praten met grotere kotbazen om te horen of we bij hen kunnen huren en dan doorverhuren. Een andere mogelijkheid is dat we gaan werken met huursubsidies."

"Dit gaat wat kosten"

De universiteit stelt een gespecialiseerd bureau aan, dat moet nagaan wat er moet veranderen en hoe dat kan gebeuren. "Dat gaat niet zo vanzelfsprekend zijn en gaat wat kosten. Het gaat niet enkel om een brandwerende deur, het gaat ook over vluchtwegen enzovoort. Wellicht pakken we ook andere zaken aan, zoals het enkel glas", aldus De Meyer nog.

Een nabijgelegen studentenrestaurant, een open ruimte en een klein laboratorium in de buurt kunnen wel gewoon openblijven.

De stad Antwerpen maakte het tot een van haar prioriteiten om de brandveiligheid van studentenhuisvesting te controleren. Het sluit actief woningen die niet in orde zijn met de stedelijke regels.