Taiwan roept China op om "ballast te laten vallen"

In Taiwan heeft de nieuwe president Tsai Ing-wen de eed afgelegd. Peking reageert meteen al erg nerveus op haar aantreden, want Tsai behoort tot de Democratische Volkspartij die geen heil ziet in banden met China. De relaties tussen Taiwan en China waren de voorbije jaren nochtans verbeterd.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

In haar eerste toespraak als president riep Tsai Ing-wen de communistische leiders in Peking op om "de ballast van de geschiedenis te laten vallen". Ze riep wel op om tot samenwerking tussen de twee regerende partijen aan beide kanten van de zeestraat die Taiwan van het Chinese vasteland scheidt.

China reageerde al meteen boos omdat Tsai de "one China"-politiek niet vermeldde. Peking houdt vast aan de erkenning van één China, dat dan ook Taiwan zou omvatten. De vorige president van Taiwan, die van de Nationalistische Kwomintang-partij, had zich daar ingeschreven en had de relaties met Peking fors verbeterd, onder andere door een persoonlijke ontmoeting met zijn Chinese tegenhanger Xi Jinping.

Peking sluit geweld niet uit als Taiwan de onafhankelijkheid zou uitroepen. Toch was niet verwacht dat de nieuwe president Tsai dat zou doen. Bondgenoot de Verenigde Staten dringen daar niet op aan en in feite is Taiwan onder de naam "Republiek China" toch onafhankelijk.

Officieel erkennen veel landen dat niet, maar in de realiteit hebben ze -net zoals België- een "vertegenwoordiging" in Taiwan, die dan wel niet de naam "ambassade" draagt.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Taiwan wijst China af

Het eiland Formosa of Taiwan heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Achtereenvolgens kwam het in handen van Hollanders, Japanners en Chinezen, maar er is ook een kleine oorspronkelijke bevolking (foto in tekst) die aan Maleise volkeren verwant is. 

In 1949 trok de Nationalistische regering van China onder Chiang Kai-shek zich na de verloren burgeroorlog terug op het eiland. Onder de naam "Republiek China" kon Taiwan de communistische aanvallen afslaan. In de jaren 70 erkende de VS het regime in Peking als regering van China, maar de VS stellen zich wel garant voor de veiligheid van Taiwan.

Sinds de jaren 90 is Taiwan een democratisch land geworden. De meeste inwoners kregen daardoor vat op het bestuur en die stemmen vaak voor de DPP van huidig president Tsai. Tweederde van de inwoners stammen af van etnische Chinezen die al eeuwen in Taiwan wonen en geen voeling hebben met het vasteland en de voorkeur geven aan onafhankeljkheid. De Kwomintang steunt vooral op Chinezen die in 1949 naar Taiwan gevlucht zijn. Velen van hen beschouwen zich als "de andere regering van China".

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu