Taxidienst Uber experimenteert met zelfrijdende auto's

Taxidienst Uber voert in de Amerikaanse staat Pittsburgh testen uit met wagens zonder chauffeur. Daarvoor werkt het bedrijf samen met de plaatselijke universiteit. Wie toevallig een dezer in die buurt moet zijn, heeft niets te vrezen. Voor de zekerheid zit ook een bestuurder achter het stuur die in nood kan ingrijpen.

Is dit de toekomst van de taxisector? U bestelt met uw smartphone een rit en de bestuurderloze auto pikt u op en zet u af op de plaats waar u wilt zijn. Taxibedrijf Uber is er alvast mee aan het experimenteren. In samenwerking met de plaatselijke universiteit maakt dezer dagen een zelfrijdende hybride Ford Fusion de straten van de Amerikaanse stad Pittsburgh onveilig. De auto is uitgerust met camera's en computersystemen waardoor die helemaal zelfstandig een rit kan uitvoeren. In de proeffase zit een bestuurder achter het stuur die in geval van nood kan ingrijpen.

Uber is verre van het eerste bedrijf dat experimenteert met zelfrijdende auto's. Onder meer internetgigant Google (foto) en elektrische autobouwer Tesla zijn er volop mee aan het experimenteren. Bij die twee bedrijven is het natuurlijk de bedoeling dat u de auto koopt en er zelf mee rijdt, versta: u er zelf mee laat rondrijden. Bij Uber zit dat anders. De taxidienst heeft zichzelf voorgenomen het private autobezit volledig uit de wereld te bannen. Vaarwel parkeerproblemen. Wie met de auto ergens heen wil, zou dan gewoon via de app een bestuurderloze rit kunnen kopen.

Dat laatste is vooralsnog toekomstmuziek. In de Verenigde Staten, maar ook bij ons, is het wettelijk vooralsnog niet toegestaan om volledig autonoom rijdende auto's -zonder bestuurder die kan ingrijpen- op de openbare weg te laten rijden. Google, Tesla en Uber hebben alvast samen met onder meer autobouwers Ford en Volvo de handen in elkaar geslagen om druk te zetten op de wetgever in de VS om de wetgeving te laten aanpassen. Wellicht waait dat dan uiteindelijk ook over naar onze contreien.