Van Looy ziet vrouwen doorgroeien naar hoogste functies van de Kerk

De Gentse bisschop Luc Van Looy ziet op langere termijn vrouwen niet alleen priester worden, maar ook doorgroeien naar de hoogste functies van de Rooms-Katholieke Kerk. "Ik zou dat echt toejuichen", zegt hij aan VRT Nieuws in de marge van de voorstelling van een boek met de beste citaten van paus Franciscus.

In de marge van de boekvoorstelling "Paus Franciscus. Hoe mooi zou het zijn. Zijn mooiste citaten." van Tom Zwaenepoel (UGent), een boek met de mooiste citaten van de huidige paus, heeft de Gentse bisschop Luc Van Looy enkele opvallende uitspraken gedaan over de toekomst van de Rooms-Katholieke Kerk. "De paus ziet waaraan moet worden gewerkt", zegt hij. "De structuren zijn nodig en een middel, maar we mogen ons er niet aan vastklampen. We moeten ze kunnen aanpassen aan de tijd."

"Ik denk dat gehuwden ooit priester zullen mogen worden", zegt Van Looy voorts. "Ik denk dat het proces om dat te veranderen zelfs goed op weg is." De paus heeft daar recent ook uitspraken over gedaan. Vrouwen die priester worden vindt paus Franciscus voorlopig een brug te ver. "Een vorige paus zei ook dat gehuwden nooit priester zouden kunnen worden. Dat heeft zijn tijd nodig, laat dat maar rustig evolueren."

Zelf zou Van Looy zeker geen probleem hebben met vrouwelijke priesters, wel integendeel. "Ik zou het echt toejuichen mochten vrouwen centrale functies binnen de Kerk kunnen bekleden", zegt hij. "Nu zitten er al vrouwen in de Curie (red. bestuursapparaat van de paus), maar die zitten op de tweede rij. Ik zou echt toejuichen als ze op de eerste rij zouden belanden." Toch zou het niet voor onmiddellijk zijn. Hij verwacht dat het nog wel een halve eeuw kan duren.